Pénzügy

Kevés magyar vágyik külföldre

A magyar felnőtt lakosság kevesebb mint egytizede dolgozna hosszabb-rövidebb ideig külföldön, a legkedveltebb célországok Németország, Nagy-Britannia, valamint Ausztria és Írország - derül ki a Tárki Zrt. felméréséből. A kivándorlókat viszont az USA vonzza.

A reprezentatív kutatás eredményei szerint a felnőtt lakosság 7 százaléka tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, 8 százaléka, hogy pár évre külföldre menne dolgozni, 5 százalékuk pedig kivándorolna. A magyar lakosság migrációs potenciálja a kilencvenes évekhez képest a 2000-es évek elejére kismértékben megnőtt, azóta pedig a rövid távú munkavállalás szándéka jobban, a hosszú távúé kevésbé ingadozik, míg a kivándorlást tervezők aránya stabil.

A megkérdezettek csaknem negyede – 22 százaléka – Németországban vállalna rövidtávon munkát, de csaknem ugyanennyien – 21 százalék – mennének Ausztriába dolgozni, míg az Egyesült Királyság a legnépszerűbb azok körében, akik végleg elhagynák hazánkat, ide a megkérdezettek 16 százaléka menne.

2008-hoz képest az idén csak annyi a változás, hogy a rövid távú munkavállalást tervezők számára Ausztria ismét felértékelődött, Nagy-Britannia fénye kissé megkopott, s Írország esetében a hosszú távú munkavállalást tervezők aránya megnőtt.

A kivándorlást tervezőknél a német-osztrák célterület vonzása visszaesett, az Egyesült Államoké megnőtt. Az USA a megkérdezettek 14 százalékát vonzza a Tárki felmérése szerint, míg Németországban csupán 10, Ausztriában pedig 9 százalék telepedne le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik