Pénzügy

Közel 40 ezerrel több új állás márciusban

A munkáltatók márciusban 39 500 új álláslehetőséget jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, csaknem 44 százalékkal többet mint februárban. A nyilvántartott álláskeresők száma több mint 2 százalékkal csökkent.

A bejelentett új állások számának márciusi növekedésében szerepet játszott az újabb támogatott közmunka- és közcélú munka-programok létszámigényének emelkedése, de nem elhanyagolható a nem támogatott álláshelyek számának növekedése sem. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor több mint 3 százalékkal kevesebb új álláslehetőséget jelentettek be a harmadik hónapban – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt márciusi munkaerőpiaci adatokból.

Februárral összevetve a támogatott álláshelyek 64,2 százalékos, a nem támogatott álláshelyek esetében pedig 20,1 százalékos növekedés következett be.

A hónapban összesen 57 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 10,9 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 10,3 százalékos növekedést mutatott. A márciusi zárónapig összesen 25 400 állás maradt betöltetlen.

A nyilvántartott álláskeresők száma a márciusi zárónapon 644162 fő volt, 14 815-tel – 2,2 százalékkal – kevesebb, mint az előző hónapban. Az álláskeresők számának növekedése az előző év azonos hónapjához képest 14,2 százalékos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik