Pénzügy

Rosszabb lett a munkavállalók helyzete

Egyre rosszabb lett az utóbbi évek során a magyar munkavállalók általános helyzete: alacsony munkabérekért dolgoznak hosszabb munkaidőben, és fenyegeti őket a munkanélkülivé válás - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke.

Egyre több munkáltatói jogsértés történik, s egyre nő a feszültség, az elégedetlenség a munkahelyeken – tette hozzá az érdekvédelmi szervezet vezetője. Szerinte valós a veszélye annak is, hogy a nyugdíjak reálértéke csökkenni fog, a szociális támogatások pedig sorra épülnek le.

Palkovics Imre elmondta: a Munkástanácsok ahhoz a politikai erőhöz fordultak, amelytől a legnagyobb eséllyel várható, hogy kormányt fog alakítani – szerinte ez a Fidesz -, s a 12 pontba szedett javaslataikat eljuttatták a pártvezetésnek, illetve ismertették már a nyilvánossággal is.

Az elnök hangsúlyozta: elsődleges számukra a munkahelyteremtő gazdaságpolitika megvalósítása és a munkavállalók biztonságának erősítése. Palkovics Imre szerint szükség lenne “szociális választásra” is – közvetlenül a parlamenti választások után, vagy a helyhatóságival együtt -, amely eredménye erősorrendet állítana fel a szakszervezetek között.

Szólt arról is, hogy az állami milliárdokkal támogatott multinacionális cégek nem engedik meg a munkavállalóiknak, hogy a szervezkedés szabadságával élhessenek.

Horváth Zsolt, a Fidesz veszprémi parlamenti képviselője és egyben jelöltje a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Fidesz célkitűzései között elsődleges a munkahelyteremtés, s szerinte már az idén adócsökkentésre van szükség, hogy élénküljön a gazdaság.

Rendkívül fontosnak ítélte a kis- és középvállalkozások “helyzetbe hozását” is, úgy vélte, az uniós fejlesztési pénzforrásokból még megmaradt 3500-3600 milliárd forint jelentős részét a hazai vállalkozások támogatására, munkahelyek teremtésére kell fordítani.

Horváth Zsolt jelezte: a Fidesz kormányzati programjában szerepel egy hazai tulajdonú pénzintézeti rendszer kiépítése. Kitért a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ügyére, “elfogadhatatlan lépésnek” tartotta, hogy a mostani kormányzat alatt a cég kikerült a tartós állami tulajdon köréből, s jelenleg “közvetett állami tulajdonlás” valósul meg.

A Munkástanácsok elnöke veszprémi látogatása során szerdán találkozott a Balaton Volán Zrt. és a Porcelánmanufaktúra Zrt. vezetőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik