Pénzügy

Még nincs vége a válságnak az álláspiacon

Még hosszú út áll a munkaerőpiac előtt a válságot megelőző szintekhez való visszatérésig, és a gazdasági fellendülés még nem tükröződik az álláskínálatban - írja a szerdai Napi Gazdaság.

A munkahelyeket régiónként és szektoronként eltérő mértékben viselte meg a krízis, van ahol még 2010 után is tarthat a lejtmenet – derül ki az ILO (International Labour Organization) A munka világa 2009 címet viselő friss anyagából.

20 millió állás veszett el világszerte 2008 októbere, a pénzügyi válság kirobbanása óta. Leginkább öt szektort sújtott a visszaesés: a feldolgozóipar, az építőipar, a kereskedelem, a szállítás, valamint a bányászat összességében csaknem 16 millió munkavállalótól volt kénytelen megválni.

Ezek között is kiemelkedik a feldolgozóipar, ahol közel 9 és fél millió ember került utcára alig több mint egy év alatt. A leépítések nem kímélték az autó- és fémipart, de az elektronikai gyártókat sem. Az elbocsátási hullám nagysága alapján a feldolgozóiparban egyhamar nem várható a talpra állás – derül ki az anyagból. A szakértők szerint még elbocsátások jöhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik