Pénzügy

Luxus a rendes állás

admin
admin

2010. 03. 24. 07:42

A kilencvenes évek közepéhez viszonyítva másfélszeresére nőtt Németországban a nem hagyományos munkaviszonyban dolgozók száma – közölte a szövetségi statisztikai hivatal. Hasonló átrendeződést a legtöbb nyugat-európai ország átélt - írja a Világgazdaság.

Míg 1996-ban 6,4 millióan voltak a részmunkaidőben, korlátozott idejű szerződéssel vagy munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatottak és az önálló foglalkozásúak, 2008-ban ez a szám már megközelítette a tízmilliót. Ugyanezen idő alatt 24,7 millióról 22,9 millióra zsugorodott a teljes munkaidőben dolgozók serege.

A munkavállalók számára bizonytalanságot és alacsonyabb szociális juttatásokat hozó, ugyanakkor a vállalatok versenyképességét javító változásokat a Schröder-kormány idején bevezetett reformok (Hartz I–IV) hozták mozgásba. A gazdasági válság újabb lökést adott a rugalmas munkaerő-piaci megoldások terjedésének, bár ezzel kapcsolatban egyelőre nincsenek megbízható statisztikai adatok.

Hasonló átrendeződést a legtöbb nyugat-európai ország átélt, és ha lassabban is, de a dél-európai, valamint a kelet-közép-európai térségben szintén egyre inkább a rugalmasság válik a munka világának kulcsszavává – állítják a szakértők.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.