Pénzügy

Elmenekülnek a szakemberek Baranyából

Súlyos a szakemberhiány Baranyában, a probléma már a megyében működő vállalatok versenyképességét veszélyezteti - írta kedden az Új Dunántúli Napló.

A Pécs-baranyai Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint a végzős, ambiciózus, versenyképes szakmunkástanulók túlnyomó többsége külföldön, vagy az ország fejlettebb régióiban próbál szerencsét.

Az ok a beiskolázási rendszerben keresendő – állítja a tanulmány. Az országos átlaghoz képest Baranyában túldimenzionált a gimnáziumi képzés. A szakképző intézményekbe erős szelekció után, gyakran halmozottan hátrányos gyerekek érkeznek, ami a nagyarányú lemorzsolódásban, majd a végzés utáni pályaelhagyásban mutatkozik meg.

A kamara ezért a beiskolázási rendszernek a reálgazdasági igényeknek megfelelő átalakítását, a hiányszakmákban tanulók tanulószerződésének bevezetését, a végzősök későbbi nyomon követését és az adórendszer reformját szorgalmazza.

A helyi kamara nem vár igazi fellendülést az M6/M60-as autópálya Dunaújváros-Szekszárd-Pécs szakaszának átadásától. A szakmunkástanulók között közszájon forog az a mondás, miszerint a gyorsforgalmi út arra jó, hogy gyorsabban el tudjanak menni innen – olvasható a baranyai napilapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik