Pénzügy

Tényleg több van a pénztárcánkban

3,3 százalékkal nőtt az átlagos, rendszeres reálkereset az adóváltozásoknak is köszönhetően januárban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ha a nem rendszeres kereseteket tekintjük, a kép impozánsabb, de torzítottabb is.

3,3 százalékkal nőtt az átlagos, rendszeres- tehát jutalmak, prémiumok, s a közszolgáknak juttatott keresetkiegészítés nélkül számolt – reálkereset a nemzetgazdaságban januárban a KSH adatai szerint (nominálisan 9,7 százalékkal) 2009 januárjához képest. A bruttó, átlagos, rendszeres kereset nominálisan csak 2,9 százalékkal nőtt, tehát az átlagos reálbérnövekedés nyilvánvalóan nagyobbrészt az adóváltozásoknak tulajdonítható.

A versenyszférában a nettó reálbérnövekedés 3,7 százalékos, a közszférában 2,1 százalékos.

Ha a nem rendszeres jövedelmeket is számításba vesszük – a jutalmakat, prémiumokat, s a közszolgáknak juttatott keresetkiegészítést -, akkor a reálbérnövekedés drasztikus mértékű januárban: 6,1 százalékos – derül ki a KSH friss gyorsjelentéséből.

A közszolgáknak juttatott keresetkiegészítésről viszont tudni kell, hogy azt csak januárban, és márciusban kapják (szemben a korábbi rendszerrel, amikor teljes évre elosztva kapták.) A versenyszférában osztogatott jutalmakról meg tudni lehet, hogy a nagyobb összegű jutalmakat az év végéhez kötődnek, s ezeket sok helyen januárban utalták idén (már ahol volt ilyesmi). Reális képet a reálbérnövekedésről tehát inkább a nem rendszeres keresetek összehasonlítása mutathat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik