Pénzügy

A nyugdíjasok lekörözték a pályakezdőket

Az idén először lesznek többen az Európai Unióban a nyugdíjasok, mint az újonnan munkát vállaló fiatalok - áll egy friss elemzésben.

Az Allianz elemzésének adatai szerint a 60-64 évesek száma az idén 200 ezerrel haladja meg a pályakezdőkét, a különbség 2030-ban már meghaladhatja a 8 milliót. Magyarország a 60-64 év közötti korosztály foglalkozatását tekintve sereghajtó az unióban: mindössze 13,3 százalék dolgozik, míg a listavezető Svédországban az összes foglalkoztatott 63 százaléka tartozik ebbe a korosztályba.

Az uniós átlag 30 százalék körül van. A biztosító szerint az Európai Unióban jelenleg 28,6 millióra tehető a 15-20 év közöttiek száma, míg a 60-65 éveseké 28,8 millió.

Az elemzés rámutat, hogy a közeljövő uniós foglalkoztatási politikájának nagy kihívása, hogy növekedjék az idősebb foglalkoztatottak aránya. Az elmúlt években már sikerült e tekintetben eredményeket elérni, miután sok uniós tagországban változtattak a korai nyugdíjazást ösztönző rendszeren, de további lépések szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik