Pénzügy

Új szabályok szerint dolgozunk és nevelünk

admin
admin

2010. 03. 15. 07:14

Idén jelentősen változnak a munkaviszonyra vonatkozó szabályok. Ez érinti az alkalmi munkavállalói könyvet, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését, a munkaerő-kölcsönzést, valamint a gyermekgondozási segélyt.

Április 1-jétől megszűnik az alkalmi munkavállalói kiskönyv, ezeket 2010. július 31-ig kell leadni a Munkaügyi Hivatalnak – ismerteti a RSM DTM adótanácsadó cég hírlevele. Helyébe az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás lép. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató köteles lesz meghatározott tartalmú munkaszerződést kötni, ha 5 napnál tovább dolgoznak nála. Ezt pedig be kell jelenteni az adóhatóságnak, ahogy január 1. óta azt is, hogy mikor ér véget a munkaviszony.

Erre a szabályra annak kell odafigyelnie, aki alkalmi munkát, vagy például a mezőgazdaságban, vagy az idegenforgalomban idénymunkát végez.

Munkaerő-kölcsönzés esetén a szabadság kiadásának szabályai változnak: azt, hogy mikor mehetünk szabadságra már egy hónappal előtte közölnie kell a főnökünknek.

Módosul az is, hogy milyen esetben lehet munkaügyi bírságot kiróni. A foglalkoztató péládul mentesül alóla, ha bejelenti dolgozóit.

A szülőket is érintik a változások. Az otthon maradó, újdonsült anyák és apák ugyanis május 1-jétől három helyett két év gyesre mehetnek. Aki pedig örökbefogadna, annak türelemmel azt is meg kell várnia, hogy egy “kötelező gondozásba helyezési időszak”leteljen, mert csak ezután kerülhet hozzá a gyermek. Ez hat hónapig tart és ez idő alatt még meggondolhatja magát a szülő.

A terhességi-gyermekágyi segélyt (tgyás) és a gyermekgondozási díjat (gyed) viszont 180 nap helyett 365-ön keresztül lehet igényelni. Ez azzal jár, hogy a kismamának a szülést, illetve a gyed igénylését megelőző 2 éven belül minimum 365 nap igazolt munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet.

Annál, aki három vagy több gyermeket nevel a gyermeknevelési támogatás (gyet) eddig a legkisebb gyermek hároméves korától nyolcéves koráig járt. A törvénymódosítással azonban az alsó határ két évre módosul, a felső határ azonban nem változik. Ez azt jelenti, hogy egy évet nyernek a főállású anyák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.