Pénzügy

Több ezer magyar juthat álláshoz

admin
admin

2010. 03. 11. 08:08

Az elmúlt napokban számottevően megnövekedett a kereslet a nyugat-dunántúli régióban élő mezőgazdasági idénymunkások iránt Ausztriából és Szlovéniából. Főként képzett munkaerőt keresnek szőlészeti munkákra - írja a Napi Gazdaság.

A nyugat-dunántúli munkaerő-közvetítőktől kapott információk szerint az utóbbi néhány napban – elsősorban Ausztriából és Szlovéniából – ugrásszerűen megnőtt a kereslet a hazai mezőgazdasági munkások iránt. A határon túli szőlősgazdák a tavasz közeledtével elsősorban a metszéshez értő dolgozókat keresnek, de más szezonális munkákat is ajánlanak.

A szakemberek szerint a két országban a következő hetekben újabb több ezer magyar juthat álláshoz. Ezzel párhuzamosan nő a feketén munkát vállalók, sőt az illegálisan munkát közvetítők száma is. Az utóbbiak közül csupán a héten nyolcan buktak le. Volt olyan cég, amelyikről egy munkaügyi ellenőrzés során derült ki, hogy nincs jogosítványa munkaerő-közvetítésre, de olyan is akadt, amelyet a pórul járt ügyfelek jelentettek fel.

A hatóságok fokozott óvatosságra intenek a külföldi munkát hirdetőkkel szemben is. Vágó Péter, a munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó Ciklámen Kft. munkatársa a Napinak nyilatkozva elmondta, jelenleg a tavalyinál csaknem 20 százalékkal több ajánlatuk van, igaz, jelentkezőben sincs hiány. Főként szőlőmetszéshez értő, s arról valamilyen tanúsítvánnyal is rendelkező munkásokat keresnek. Úgy tűnik, a legtöbben a hármas határ szlovén, illetve osztrák oldalán lévő ültetvényekre mehetnek majd dolgozni. Vágó ugyanakkor hozzátette: addig senkit sem közvetítenek ki, amíg az ottani hatóságokkal egyeztetve nem győződtek meg arról, hogy legális foglalkoztatásról van szó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.