Pénzügy

Népszerű a Jogpont hálózat

A vártnál többen vették igénybe a munkajogi tanácsadással foglalkozó Jogpont hálózatot. Leggyakrabban a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdéssel fordultak a szakemberekhez az érdeklődők. Egy év alatt 19 ezren kértek tanácsot.

Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója csütörtökön az európai uniós támogatással működőJogpont program egy éves tapasztalatait értékelése során elmondta: az ország hét régiójában lévő 151 Jogponton a szakemberek 2009. február és 2010. január között 19 ezer tanácsadást végeztek, legtöbben Nyugat-Dunántúlon, Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon fordultak a szolgáltató pontok jogászaihoz – írja az MTI.

Gyakori a munkavállalók megtévesztése

Leggyakrabban a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdéssel fordultak a Jogpontok szakembereihez a munkavállalók az elmúlt egy évben. Nem véletlenül: az utóbbi időszakban minden ötödik ügyben az ellenérdekű fél megpróbálta munkavállalóját rávenni arra, hogy közös megegyezéssel történjen a munkaviszony megszüntetése, egyes esetekben még jogellenes fenyegetés is előfordult – áll az fn.hu-nak eljuttatott közleményben.

A tanácsadások során az is kiderült, hogy a munkáltatók gyakran nem tartják be a jogszabályokat a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos eljárásokban, főként a járandóságok kifizetése és az igazolások kiadása tekintetében. Így általános pozitív tapasztalattá vált, hogy több munkavállaló is a Jogpontok szakembereinek felkészítése után érte el a részére kedvező és jogszerű eljárásokat.

2009 februárjától 2010 januárjáig több mint 19 ezer tanácsadás történt a Jogpontokon. A legtöbben a Nyugat-Dunántúl, a Dél-Alföld és a Közép-Magyarország régióban fordultak a szolgáltató pontok jogászaihoz.

A fiatalok érdeklődtek leginkább

Az előzetes várakozásoknak megfelelően főként munkavállalók kértek jogi tanácsot, de álláskeresők, vállalkozók és nyugdíjasok is fordultak a Jogpontokhoz. Domináltak a munkajogi kérdések, ezek száma csaknem 12 ezer volt, ezt követi a társadalombiztosítás-jogi (3409 db), valamint a vállalkozás/cégjogi (3510 db) tanácsadások száma.

Az eddigi tapasztalatok szerint a Jogpontok a fiatalok (a 25 éven aluliak) jogi tanáccsal való ellátásában fontos szerepet látnak el: jelentős számú tanácsadás történik a munkaerőpiacon álláskeresőként megjelenő pályakezdők számára. A Jogpontokon az ügyek igen jelentős hányadában anyagi jogi kérdésekről, míg kisebb részében eljárási kérdésekről esett szó. A szolgáltatás 9%-a okiratelemzés volt, míg további 10 százalékban a jogász segítséget nyújtott okiratszerkesztésben. További közel 5 százalékban a hatósági ügyintézés helyéről és idejéről kapott tájékoztatást az ügyfél.

A Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) 2009. január 1. és 2010. december 31. között az Európai Unió és a magyar állam 924 millió forint támogatást nyújt az ingyenes munkajogi tanácsadást végző Jogpont hálózat számára. A projektet a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és négy munkáltatói szervezet, az OKISZ, KISOSZ, IPOSZ és ÁFEOSZ közösen valósítja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik