Pénzügy

A repülőjegyet is téríti a munkaadó

admin
admin

2010. 03. 01. 09:59

Májustól az Európai Gazdasági Térség országaiban lakóknak is jár a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, sőt akik hetente egyszer repülővel utaznak haza, azok legfeljebb havi 30 ezer forintos költségtérítésre jogosultak.

A munkába járási költségtérítést szabályozó, májusig hatályos kormányrendelet még 1993-ban született. Ebben a teljes árú vasúti 2. osztályú menetjegy vagy bérlet 86 százalékát, míg az elővárosi vasúti-, illetve buszjegy (bérlet) 80 százalékát köteles megtéríteni a munkaadó.

Az új rendelet – a felsoroltakon túl – kiterjeszti a közlekedési eszközök körét a menetrendszerinti hajóra és a kompra is – olvashatjuk a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szövegében. A dolgozó bármilyen közlekedési eszközt használ a más településről történő munkába járáshoz, a munkaadójának minimum a jegy vagy bérlet 86 százalékát kell megfizetnie. A HÉV és a busz 80 százalékos támogatási megkülönböztetése tehát megszűnik.

Csak a hazautazást fizetik

Az új rendelet felveszi a támogatandó utazási eszközök közé a légi közlekedési járművet, de csak a hazautazásnál. A hazautazás legfeljebb heti egy utazást jelent a lakó- és a munkahely között.

Erre is vonatkozik a 86 százalékos támogatás, de a jegy havonta nem 30 ezer forintnál többet nem térít a munkaadó. Ez a többi közlekedési eszközre is igaz, de csak erre az évre. A következő években ugyanis a 30 ezer forint minden évben a KSH átlagos fogyasztói áridexével emelkedik.

Ha nem tudunk tömegközlekedéssel járni

A 9 forintos kilométerenkénti, adómentes autó-költségtérítés akkor jár, ha az alkalmazott lakó- és munkahelye között nincs közösségi közlekedés, vagy olyan a munkarendje, hogy csak hosszú várakozással lehetne igénybe venni a közösségi közlekedést. Hosszúnak számít az a várakozás, amely meghaladja az utazási időt.

A mozgáskorlátozott – vagy másért fogyatékos – személy akkor is kaphat autóra költségtérítést, ha van tömegközlekedés a munka- és lakóhelye között. Sőt neki akkor is jár a kilométerenkénti 9 forint, ha a munkahelyi településen belül lakik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.