Pénzügy

Gyerekmunka és mérgezés az Apple gyáraiban

Az Apple legfrissebb jelentésében beismerte: a múlt évben legalább tizenegy kiskorú munkást alkalmaztak összesen három gyárban. A múlt héten pedig 62 dolgozójuknál állapítottak meg izomsorvadást okozó mérgezést – írja a Technet.hu.

A vállalat a nemrég nyilvánosságra hozott auditjának összefoglalójában nem nevezett meg konkrét gyárakat, azonban a létesítményeinek a döntő többsége Kínában található. A gyermeket alkalmazó gyárak mindegyikében a felvételi folyamatot a kihágás feltárása után górcső alá vették, hogy ez ne fordulhasson elő többet. A szám egyébként javuló tendenciát mutat, hiszen 2008-ban még 25 gyerekmunkást vettek észre.

Az Apple-t többször vádolták már az alkalmazottak kihasználásával. A múlt héten nyilvánosságra került adatok szerint például az Apple és a Nokia termékeket előállító Wintek gyárakban dolgozó 62 embernél diagnosztizáltak olyan mérgezést, amely izomsorvadást és látáskárosodást okoz – írja az Engadget nyomán a Technet.hu.

A cég elismerte azt is, hogy a 102 gyára közül 55 fittyet hányt például az Apple azon szabályra, hogy a munkások heti hatvan óránál nem dolgozhatnak többet. Ezek a szabályok egyébként hasonlóképp figyelmen kívül hagyják a kínai törvényeket, amelyek heti 49 órában maximalizálják a kiróható munkaidőt.

A gyárak 65 százaléka az előírtnál alacsonyabb bért fizetett, 24 pedig még a kínai minimálbérnél – amely nagyjából huszonháromezer forintnak felel meg – is kevesebbért dolgoztatta a munkásokat. A 61 százalékuk követte a balesetvédelmi előírásokat, 57 százalékuk pedig még a működésükhöz szükséges engedélyek birtokában is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik