Pénzügy

Kényszerből választják a részmunkaidőt

admin
admin

2010. 02. 24. 10:49

Az Egyesült Államokban januárban 20 százalékos volt az alulfoglalkoztatottak aránya. Csaknem 30 millió munkavállaló akart, de nem tudott teljes munkaidőben dolgozni.

A Gallup több mint húszezer, 18 éves vagy annál idősebb munkavállaló körében végzett felmérést. A közvélemény-kutató intézet kategorizálásában valaki foglalkoztatottnak számít, ha teljes munkaidőben dolgozik, vagy részmunkaidőben és nem akar teljes időben dolgozni. Ezzel szemben alulfoglalkoztatott az, akinek egyáltalán nincs munkája, vagy részmunkaidőben dolgozik, holott teljes munkaidős foglalkoztatást szeretne.

Az alulfoglalkoztatottak gyengébb vásárlóerőt képviselnek, kevésbé terveznek nagyobb kiadást, például kocsi vételét vagy otthonuk felújítását, mint a foglalkoztatottak. Előbbiek esetében 25, utóbbiaknál 58 százalékos ez a hajlandóság. 36 százalékkal kevesebbet költenek, naponta átlagosan 48 dollárt, szemben a foglalkoztatottakkal, akik 75 dollárt vásárolnak el. Az első csoporthoz tartozók 56 százaléka érzi úgy, hogy elegendő pénze van a szükséges vásárlásokhoz, a második csoportnál ez a mutató 84 százalék.

A a 18-29 éves korosztályban a legmagasabb az alulfoglalkoztatottak aránya, 31 százalékos. A 30-49 évesek, illetve 50-65 évesek között egyaránt 17 százalék. A mutató magasabb az alacsony iskolázottságúak esetében: a középiskolai végzettséggel sem rendelkezők körében 38 százalék, az egyetemi diplomásoknál csak 12 százalék, és a még magasabb végzettségűeknél csak 10 százalék.

Ha a munkanélküliség tartósan magas marad, az alulfoglalkoztatottak visszafogott költekezése nyilvánvalóan lassítja a gazdaság felépülését – állapította meg a Gallup.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Hosszú Katinka megvédte az Eb-címét

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.