Pénzügy

Akcióba léptek az állásügynökök

Régiónként két mobil állásügynök dolgozik, legfontosabb feladatuk a munkalehetőségek feltárása, a munkáltatók tájékoztatása a munkaügyi központok szolgáltatásairól, a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról. Egy hónap alatt háromszáznál több ajánlatot "nyomoztak ki".

337 álláshelyet tártak fel januárban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) állásügynökei: ezek közül 125 szakmunkás, 79 betanított munkás, 53 segédmunkás, 43 ügyintéző, 22 ügyviteli és 15 vezetői munkakör. Ezek már feltűntek az ÁFSZ rendszerében az álláskeresők számára felajánlható munkalehetőségek között.

Az állásügynök projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében valósul meg, tervezett költségvetése 100,4 millió forint – mondta Lőrincz Leó, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
(FSZH) foglalkoztatási és szolgáltatásfejlesztési főosztályának vezetője.

A gazdasági válság hátrányos következményeinek enyhítése csak úgy valósulhat meg, ha a munkaerő-kereslet és -kínálat rövid idő alatt, alacsony ráfordítás mellett magas színvonalon nyújtott szolgáltatások segítségével megtalálja egymást. Ehhez bővíteni kell a munkaadók ismereteit az állami foglalkoztatási szolgálat működéséről, szerepéről, szolgáltatásairól – hangsúlyozta a főosztályvezető.

A cél: 3300 állás

A programtól azt várják, hogy az állásügynökök 2010-ben több mint 3300 üres álláshelyet tárnak majd fel. A projekt célja olyan mobil állásügynökök munkába állítása, akik bekapcsolódva az állami munkaügyi szervezet tevékenységébe megfelelő információval és technikai háttérrel rendelkeznek ahhoz, hogy a munkaerő-piaci igények és lehetőségek összehangolásában aktívan részt vegyenek.

Több olyan munkáltatót keresnek meg, akik jelenleg vagy a közeljövőben létszámbővítést, vagy csak munkahelymegőrzést terveznek. Az állásügynökök arra törekednek, hogy minél több munkaadó ismerje meg és céltudatosan használja fel a kapott munkaerő-piaci információkat, és a munkáltatók – a jogszabályok által meghatározott munkaerő-igénybejelentésen túl – javítsák a foglalkoztatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik