Pénzügy

Durván csökkent a reálbér

2,4 százalékkal csökkent a reálbér 2009-ben. Az átlagbér csak azért nem csökkent erőteljesebben, mert a munkahelyüket elvesztők legtöbbje az alacsonyabb fizetésű dolgozók közül került ki. A „maradék” – azaz a magasabb keresetűek – pedig felhúzzák az átlagot.

A reálbér (a fogyasztóiár-index 4,2 százalékos növekedése mellett) 2,4 százalékkal csökkent 2009-ben, a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézmények által jelentett adatok szerint.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az adatok csalókák, minthogy az alacsonyabb keresetűek veszítettel el nagyobb arányban az állásaikat. Amint az meg is látszik a lakossági fogyasztáson, ami tavaly nagyjából 8 százaléknyit szűkült.

A versenyszférában 4,4 százalékot növekedett, a költségvetési
szervezeteknél viszont 4,5 százalékkal csökkent a nettó átlagbér – utóbbi a közfoglalkoztatottakat figyelmen kívül hagyva “csak” 3 százalékkal.

A versenyszféra átlagát meghaladó mértékben emelkedtek a bérek az energiaiparban (7,3 százalék), a szállítás, raktározás (5,4 százalék), valamint az ingatlanügyletek (4,7 százalék) területén.

A vállalkozásoktól rúgtak ki több embert

Az öt főnél több embert alkalmazó szervezeteknél átlagosan 2 millió 661 ezren dolgoztak – 3,7 százalékkal kevesebben, mint 2008-ban.

A tavalyi év januárja és decembere között a közszférában (például az önkormányzatoknál, állami cégeknél) 748 ezer, a vállalkozásoknál pedig 1,822 millió alkalmazott volt. Az előbbieknél több mint 3 százalékkal nőtt a létszám, utóbbiaknál viszont jelentősebb volt a csökkenés: 6,7 százalékkal kevesebb embert foglalkoztattak. Ha a költségvetési szférában dolgozók esetében a közhasznú és közcélú munkásokat, illetve az Út a munkához programban résztvevőket „kivesszük a kalapból”, akkor ott is csökkent a létszám, mégpedig 0,6 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik