Pénzügy

Megelőzhető a munkahelyi kiégés?

admin
admin

2010. 02. 11. 11:49

A kiégés elsősorban a kommunikációval kapcsolatos szakmákban dolgozókat érinti: például az orvosokat, jogászokat, ügyfélszolgálatosokat vagy épp a pedagógusokat. A stressz okozta kiégés jelentősen rányomja a bélyegét a vezetők teljesítményére is.

A kiégett, munkájába belefásult vezető nem képes fenntartani azt a fajta mentális jólétet és lelki egészséget, amely a sikeres munka feltétele. Amikor tehát felüti a fejét a megfelelni képtelenség érzése, és erősödik a stressz, a nyomás, akkor érdemes belekezdeni az életstílus megreformálásába – tanácsolja dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője.

Mi is valójában a kiégés?

„A burnout-szindróma (kiégés) krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek.” – fogalmazta meg a jelenség lényegét H. Freudenberger már 1974-ben.

A stressz nem automatikusan vezet kiégéshez. A kimerültség, a kiegyensúlyozatlanság és a reménytelenség érzése elkerülhető, ha teszünk is ezért.

Ma már létezik kifejezetten menedzserek számára összeállított fitnesszprogram, amely az előzetesen elvégzett menedzser-egészségszűrés eredményeire épül. A szakorvosi vizsgálatok ajánlásai alapján felépített rendszer segít megelőzni többek közt a derékfájdalmakat, a fejfájást, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést, a cukorbetegséget, csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét és a testsúlyt. Ráadásul a relaxáló wellness rész nemcsak a méregtelenítés, de a stresszoldás egyik leghatékonyabb eszköze is.

10 módszer, amely segít kezelni a stresszt

1. Tegye, amit szeret!

Emlékezzen vissza, miért szerette és választotta azt a munkát, amelyet most végez. Ha még mindig szereti, érezze magát szerencsésnek és álljon vissza a régi pozitív beállítottságára. Amennyiben már nem túl lelkes, próbálja újraéleszteni a régi elhivatottságát. Ha a próbálkozás után is szenved a munkájától, vegye sorba, mivel foglalkozna szívesen, hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan munkát végezzen, amiben nem leli örömét.

2. Irányítsa a gondolatait!

Mindenkivel előfordul néha, hogy őrült gondolatok cikáznak a fejében. Különösen akkor vagyunk erre hajlamosak, amikor valamiről nincs elég információnk, és elkezdünk elméleteket gyártani. Ezek pedig leginkább negatívak, és kifejezetten ellenünk irányulnak. A jó hír, hogy meg lehet tanulni a gondolatok pozitív irányba terelését, ez pedig a stresszt is jóval kezelhetőbbé teszi.

3. Építsen fel egy „belső kört”!

Üljön le és gondolja végig, kik azok, akik feltétel nélkül szeretik, akik a végsőkig is elmennének önért. Kezdje el még jobban ápolni ezeket a kapcsolatait. Építsen fel egy olyan „belső kört”, amelybe csak azok tartoznak, akik érdek nélkül foglalkoznak önnel, és akik mindig a legjobb szándékkal közelítenek. Mindennap legalább egyikükkel lépjen kapcsolatba.

4. Ügyeljen az egészségére!

Mindenki tudja, hogy az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb étkezés és egy kis mozgás óriási különbséget jelenthet a közérzet szempontjából. Nem kell itt hatalmas változásokra gondolni, nem szükséges szélsőségesen megváltoztatni az életstílusunkat, de ha mindenben csak egy kicsit elmozdulunk az egészség felé, már tettünk valamit magunkért.

5. Mindennap csendesedjen el néhány percre!

Könnyen elképzelhető, hogy akkor jönnek a legjobb ötletei, amikor kipihent és nyugodt. Valószínű azonban az is, hogy ilyen alkalom csak ritkán adódik, hiszen hajlamos mindig nyugtalankodni azon dolgok miatt, amelyeket még „mindenképpen meg kell oldania”. Ajánlatos lenne rendszeresen időt szakítani a relaxálásra – akár csak néhány percig.

6. Használja a kreatív képzeletét!

Az elménk igazán csodálatos dolgokra képes. Higgyen benne, hogy képes jó döntéseket hozni, kreatívan megoldani a problémákat. Sokkal több ötletesség lakozik valakiben, mint gondolnánk.

7. Tegyen rendet!

Valóban szüksége van arra a rengeteg holmira, amivel körbeveszi magát? Ha rend és tisztaság veszi körül, már csökkentett valamit a napi stresszszintjén. A módszer egyszerű: ha vesz valami újat, szabaduljon meg valami régitől!

8. Tartsa harmóniában a lelkét!

Ez természetesen mindenkinél mást jelent. Ha Önnél az ima jelenti az utat a felsőbb hatalomhoz, imádkozzon, ha spirituális könyvek olvasgatásával szakad el a mindennapoktól tegye azt, vagy éppen meditáljon. A lényeg, hogy rendszeresen szakítson időt a lelke karbantartására is.

9. Mondjon köszönetet!

Úgy tűnik, hajlamosak vagyunk arra fókuszálni, ami hiányzik, vagy ami rossz az életünkben, ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, ami jó, amink van. Próbálja kialakítani azt a szokást, hogy a nap végén legalább három dologért köszönetet mond, így a fókusz lassan a pozitívumokra kerül.

10. Fogadja el, ami van!

Meg kell értenünk, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan elterveztük. Ha mindig azt várjuk az élettől, hogy sorban és kiszámíthatóan megvalósuljanak a terveink, hamarosan csalódni fogunk. Amennyiben a nyafogást és a panaszkodást választjuk, csak a szenvedéseinket hosszabbítjuk meg. Ami elé állít minket az élet, azon nem változtathatunk, de a hozzáállásunkon igen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.