Pénzügy

Öt nap múlva lejár a jelentkezési határidő

Még öt napig lehet jelentkezni a felsőoktatásba. Aki 2010. szeptemberben induló képzésen szeretne továbbtanulni, február 15-ig nyújthatja be jelentkezését.

Tavaly decemberben megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2010. szeptemberben induló képzések érettségizetteknek és a Mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatója – 2010. szeptemberben induló képzések a diplomásoknak. (Ezek tartalma a Felvi.hu honlapon olvasható.) Ezekben hirdették meg az ősszel induló alapképzéseiket, egységes, osztatlan képzéseiket és mesterképzéseiket, valamint felsőfokú szakképzéseiket az intézmények. Január végén megjelent ennek a kiegészítése is, ekkor még plusz 400 szakkal bővült a kínálat.

A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer forint,
ezért az összegért három jelentkezésre van lehetőség. Ha az intézmény
neve, a szak neve és munkarend megegyezik, akkor az államilag
támogatott és a költségtérítéses szakra való jelentkezés egy
jelentkezésnek számít. Az ezen felül megjelölt további
jelentkezésenként az alapdíjon túl 2-2 ezer forint kiegészítő díjat
kell fizetni.

Azok a hátrányos helyzetű, illetve halmozottan
hátrányos helyzetű jelentkezők, akik erről a felsőoktatási felvételi
jelentkezési lap 11. b pontjában nyilatkoznak, és csatolják az ezt
igazoló dokumentumot, kedvezményt kaphatnak a felsőoktatási felvételi
eljárás alapdíjából. A hátrányos helyzetűek esetében a díj felét engedik el,
a halmozottan hátrányos helyzetűeknek pedig teljesen ingyenes.

Postán vagy a neten jelentkezhetünk

A jelentkezési lapokat postán, illetve az e-felvételi felületén is be lehet adni. Az elektronikus felvételi egyik előnye, hogy nem engedi a hibás űrlapkitöltést.

A Felvi.hu-n egy pontszámító kalkulátor segítségével – szigorúan tájékoztató jelleggel – bárki kiszámolhatja, hány ponttal vág neki a felvételinek. A szakemberek szerint érdemes akkor igénybe venni a szolgáltatást, amikor a jelentkező a szakokat már kinézte magának. A program a számítás végén automatikusan kiadja, hogy az adott szakon miként alakult a ponthatár egy évvel korábban, s így kiderül, hogy a jelentkező vajon bejutott volna-e az adott szakra. Ez pluszinformáció akkor is, ha a ponthatárok évről évre változnak is.

Érdemes alaposan mérlegelni, hogy a megjelölni kívánt képzések, felsőoktatási intézmények közül melyik helyre szeretne legjobban bekerülni a jelentkező, és ez alapján állítani fel a végleges jelentkezési sorrendet. Ugyan a felsőoktatási felvételi jelentkezés alkalmával a jelentkezők tetszőleges számú képzést megjelölhetnek, besorolást azonban csak egyre nyerhetnek. A sorrend eldöntésében segít az interaktív Felvi-rangsor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik