Pénzügy

Kiharcolták a rendőrök a negyedmilliós cafetériát

A rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottsága és a kormány képviselői között hétfőn délelőtt megállapodás született arról, hogy a kormány megemeli 42 ezer rendőrségi dolgozó béren kívüli juttatásának (cafetéria) összegét.

A megállapodás szerint a rendőrség, az Rendőrtiszti Főiskola, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, a Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központ és a Bűnügyi Szakértői Kutató Intézet valamennyi munkavállalója 251 225 forint bruttó összegű cafetéria juttatásban részesül. Ez az összeg a hivatásos állomány esetében a megajánlott 115 950 forintról emelkedett bruttó 251 225 forintra. A most kialkudott cafetéria összege nem érinti a dolgozóknak már kiadott béren kívüli juttatásait – a hivatásos állomány esetében például – a ruhapénzt sem, hiszen az a törvény által biztosított.

A rendőrségi munkavállalók közül a hivatásos állománynak a köztisztviselői illetményalap háromszorosáról, a közalkalmazottak és köztisztviselők esetében pedig ötszöröséről egységesen, az illetményalap hat és felszeresére emeli a juttatások összegét. A megállapodás aláírásával a kormány felvállalta, hogy soron kívül, az országgyűlés februári ülésszakán kezdeményezi a szolgálati törvény módosítását, hogy elkerülhetővé váljon a hivatásos állományúak szolgálati viszonyának kisebb súlyú katonai bűncselekmények miatti kötelező megszüntetése.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vállalta, hogy 2010. május 15-ig a szolgálati időt továbbra is 1,2-szeres szorzóval számítja, és ezt – az érdekképviseleti szervekkel egyeztetve – kormányrendeletben ismét meghatározza. A megállapodás aláírásával a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy megteremti a dobogókői és a balatonlellei volt BM-üdülők az Országos Rendőr-főkapitányság kezelésébe adásának jogi feltételeit.

A megállapodást a Demonstrációs Bizottságot alkotó, a rendőrségi szakszervezeti tagok több mint 6o százalékát képviselő érdekképviseleti szervezetek írták alá – írja a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Független
Rendőr Szakszervezet és a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók
Szakszervezete Demonstrációs Bizottsága az fn.hu-nak eljuttatott
közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik