Pénzügy

Oszkótól vár segítséget egy szakszervezet

A melegétel utalványok elfogadási helyeinek korlátozása miatt tiltakozik a Vasas Szakszervezeti Szövetség, amely Oszkó Péter pénzügyminiszternek eljuttatott levelében az APEH ez irányú intézkedésének visszavonását sürgeti.

Balogh Béla a szakszervezeti szövetség elnöke közölte, több munkahelyi alapszervezetet fejezte ki tiltakozását az adóhatóság azon döntése ellen, amely lényegében nem engedélyezi a melegétel utalványok bolti elfogadását.

A tiltakozásuk oka az, hogy az APEH csak a január 27-i hírlevelében hozta nyilvánosságra ezt, akkor, amikor már a munkahelyek többségénél a munkavállalók számára nyújtandó 2010. évi szociális és béren kívüli juttatások fajtáiról és összegéről már megállapodtak.

A dolgozók már az elmúlt év végén vagy január elején már döntöttek a cafetéria keret elemeinek kiválasztásáról, többségében a melegétel utalványok javára, hiszen a korábban közkedvelt hidegétel utalvány a munkahelyeken gyakorlatilag megszűnt a magas adó és járulékterhe miatt.

A minisztériumhoz fordultak

A szakszervezeti tömörülés azt kéri Oszkó Pétertől, hogy hasson oda: az APEH vonja vissza a munkavállalókat, vásárlókat büntető szándékát. Kérik azt is, hogy a kormány vizsgálja felül a hideg étkezési utalvány adóterhelését és tegye a 25 százalékos kedvezményes adózású juttatások körébe, ha már adómentességének megőrzésére nem volt mód.

A pénzügyi tárca az MTI érdeklődésére közölte, péntek délig nem kapták meg a levelet.

Nem az étel hőmérséklete miatt “meleg”

Az APEH honlapján megtalálható tájékoztató szerint a meleg utalványokkal kapcsolatos minősítés nem az étel hőfokához kötődik, hanem ahhoz, hogy juttatás révén valóban kizárólag étkezőhelyi vendéglátásnak, munkahelyi étkeztetésnek, vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében megvalósuló ételfogyasztás történjen. Olyan utalványt, kártyát lehet tehát legfeljebb havi 18 ezer forint értékben kedvezményes adózással juttatni, amely kizárólag az előbbi szolgáltatásokra váltható, cserélhető be.

Így az APEH szerint az utalványok elfogadása például iparcikkek, élvezeti cikkek, vagy a felsorolt szolgáltatások keretén kívül értékesített élelmiszer-termékek, italok vásárlására nem felel meg a juttatás kedvezményes adózását megalapozó feltételeknek.

Ilyen esetben az szja-rendelkezések megszegése miatt felmerülhet mulasztási bírság szankció alkalmazása is, a magánszemélyt 50 ezer, más adózót, például az utalvány-elfogadót, vagy a kibocsátót – ha a felhasználhatóságot nem korlátozza – 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik