Pénzügy

Kétezer embert bocsáthat el a Bechtel

admin
admin

2010. 02. 04. 12:33

Összes romániai alkalmazottját, csaknem kétezer embert készül elbocsátani az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel amerikai cég arra hivatkozva, hogy a munkálatokat finanszírozó román állam 214 millió euróval tartozik neki.

Mihai Lup, a Transilvania szakszervezet elnöke a Ziarul Financiarnak elmondta: tudomása van arról, hogy március 5-vel mindenkinek felmondanak, tehát útilaput kötnek nem csupán az 1933 romániai alkalmazott talpára, hanem utcára kerülne a mintegy 300 külföldi alkalmazott egy része is. A lépést a vállalat azzal indokolja, hogy a román állam tetemes összeggel tartozik a tavaly augusztustól mostanáig végzett munkálatokért. A szakszervezeti vezető állítása szerint a 2003-ban kötött szerződés szerint a Bechtelnek havonta mintegy 15 millió eurót kellene kapnia, abban az esetben is, amikor éppen szünetelnek a munkálatok.

A Bechtel közleménye szerint az Országos Út- és Autópályaépítő Ügynökség (CNADNR) 214 millió eurónyi elmaradást halmozott fel az amerikai céggel szemben. A kifizetetlen összeg nagy része – 160 millió euró – az észak-erdélyi autópályán tavaly decemberig végzett munkálatokért terheli az államot, ezt tetézi az áfából származó adósság. A Bechtel egyben azt is kifogásolja, hogy több kiterjedt szakaszon máig nem oldódott meg a kisajátítandó területek kérdése, emiatt sem tudnak tovább haladni a munkálatokkal.

Dorina Tiron, a CNADNR igazgatója kételkedik abban, hogy a Bechtel az elmaradt tartozások miatt függesztené fel alkalmazottainak tevékenységét, szerinte inkább a téli időjárási viszonyokkal magyarázható az intézkedés.

Még nincs kőbe vésve

A Bechtel azonban ki nem mondottan utalást tesz arra, hogy a “kollektív elbocsátás” terve még nincsen kőbe vésve. “Sajnáljuk, hogy ilyen intézkedést kell fontolóra vennünk. Folytatjuk a konzultációkat a szakszervezetekkel, és keresni fogjuk a megoldást, hogy minél alacsonyabbra szorítsuk a leépítendő emberek létszámát” – olvasható a közleményben.

A Bechtel egyébként 2005-ben már élt a tömeges elbocsátás lehetőségével. Ezúttal azonban a szakszervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy végkielégítéssel távozhassanak a dolgozók.
Egy kollektív elbocsátás esetén az alkalmazottak kéthavi bérüknek megfelelő végkielégítést kapnának. Mihai Lup ugyanakkor Grigore Poppal, az Alfa Kartell szakszervezet elnökével együttesen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: ha a kormány nem lép közbe, és az elbocsátásokra a kért végkielégítések kifizetése nélkül kerül sor, a szakszervezetek tiltakozó megmozdulásokat szerveznek.

A projekt értékét eredetileg 2,2 milliárd euróra becsülték. A munkálatok 2005-ben egy évre leálltak, emiatt a tervezett 2012-es átadási határidő egy évvel kitolódott. A Bechtel 2009 decemberében készült el a sztráda Torda (Turda) és Gyalu (Gilau) közötti 42 kilométeres szakaszával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.