Pénzügy

400 ezer állás üres marad?

admin
admin

2010. 02. 04. 09:45

Valamennyi gazdasági ágazatot érintő krónikus hiány alakulhat ki információs és kommunikációs technológiai szakemberekből (IKT) néhány éven belül az Európai Unió munkaerőpiacán.

A tagállamok és az IKT-szektor összefogásával ösztönözni kell a korszerű képzési programokat, és általában a digitális készségek és az informatikai műveltség fejlesztését már az iskolapadban. Egyebek közt erre hívta fel a figyelmet az az Európai Parlamentben február 3-án tartott kerekasztal-beszélgetés, amelynek Herczog Edit szocialista képviselő volt a moderátora.

A március első hetében rendezik meg az első “E-készségek Európai Hetét”. Ez elé időzítette az eszmecserét az Európai Bizottság, az európai IKT-iparág érdekképviseleti szervezete, a DIGITALEUROPE és az oktatási minisztériumokat tömörítő Európai Iskolahálózat.

A résztvevők mind egyetértettek abban, hogy digitális tudás nélkül napjainkban elképzelhetetlen a versenyképes munkavállaló. Ugyanakkor a vitán elhangzott, hogy egyre kevesebb fiatal végez felsőfokú tanulmányokat technológiai és műszaki területen Európában, és közöttük is egyre csökken a nők aránya. Mindez hosszú távon az európai humán tőke leértékelődéséhez vezethet.

Le vagyunk maradva

Előrejelzések szerint az uniós tagállamokban már 2015-ben csaknem 400 ezer betöltetlen állás lesz az IKT-szektorban.

“A digitális technológiák szélsebesen fejlődnek, ezért különösen fontos, hogy a kis- és közepes vállalkozásokat is segítsük abban, hogy lépést tarthassanak a fejlődéssel” – mondta Herczog Edit a brüsszeli kerekasztal-beszélgetésen.

A rendezvénysorozat egyik európai nagykövetének felkért politikus emlékeztetett arra, hogy európai összehasonlításban a magyarországi vállalkozók még jócskán le vannak maradva a rendelkezésre álló IKT-technológiák alkalmazásában és a web-alapú szolgáltatások nyújtásában, noha ma már világos, hogy a digitalizáció a fenntartható növekedés motorja.

Az “E-készségek Európai Hete” keretében szervezett továbbképzések, iskolalátogatások, vetélkedők bemutatják a digitális készségek fontosságát a mai társadalomban és a kínálkozó karrierlehetőségeket. A kampány célja, hogy minél több fiatalt ösztönözzön az IKT területén való továbbtanulásra és munkavállalásra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.