Pénzügy

A vállalatok rettegnek a Facebooktól

admin
admin

2010. 02. 01. 15:51

Egyre veszélyesebbek a közösségi oldalak, a vállalati vezetők a Facebooktól rettegnek leginkább – áll egy friss jelentésben. A dolgozók munkaidőben látogatják, ami veszélyes a cégekre nézve. A szakértő szerint az eltiltás nem megoldás.

A Sophos biztonsági cég jelentése szerint az olyan közösségi oldalakon, mint a Twitter, a MySpace, a Facebook és az idehaza még nem túl elterjedt LinkedIn, robbanásszerűen nőtt a kártékony szoftverek és spamek száma. A jelentés szerint tavaly a közösségi oldalakat látogatók 57 százaléka számolt be arról, hogy a közösségi oldalon keresztül spammelték, ami 70 százalékos növekedés 2008-hoz képest. A felhasználók több mint harmada pedig kártékony programot kapott a közösségi oldalakon keresztül, ami szintén közel 70 százalékos (69,8) növekedés a korábbi vizsgálathoz képest – adta hírül a Technet.

A veszéllyel a cégek is tisztában vannak. A megkérdezett 500 vállalat vezetőinek közel háromnegyede véli, hogy alkalmazottai biztonsági kockázatot jelentenek azáltal, hogy munkaidőben látogatják a biztonsági szempontból egyre veszélyesebb közösségi oldalakat. 60 százalékuk a Facebookot jelölte meg a legrizikósabb oldalként, ezt követi a MySpace, a Twitter, a LinkedIn pedig a negyedik.

Graham Cluley, a Sophos vezető biztonsági szakértője szerint valóban a Facebook jelenti a legnagyobb fenyegetést, hiszen ez a legnagyobb ilyen közösségi oldal, ráadásul adatkezelési szabályzata is hagy kívánnivalót maga után. „Biztonsági szempontból visszalépés történt, mikor a Facebook tavaly év végén kiadta legújabb adatkezelési szabályzatát, melyben tulajdonképpen arra bátorítja a felhasználókat, hogy a neten boldog-boldogtalannal osszák meg személyes adataikat” – véli a szakértő.

Cluley szerint azonban az nem megoldás, ha a cégvezetők eltiltják a dolgozóikat a Facebook látogatásától. „A közösségi oldalak a modern üzleti élet fontos részét képezhetik. Ezért nem az a megoldás, ha eltiltunk, hanem ha alkalmazzuk a fontosabb biztonsági intézkedéseket, a közösségi biztonságot.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.