Pénzügy

Durván ráfaraghatnak a Vanderbiest dolgozói

admin
admin

2010. 01. 25. 11:12

Mit tehet az az egykori alkalmazott, aki nem tudja megszerezni a kilépési papírjait a cégtől, ráadásul még tartoznak is neki néhány havi munkabérével? Hová fordulhat? Ki segít neki? Ezekre a kérdésekre próbált válaszokat keresni az fn.hu. Cikkünk apropóját a Vanderbiesttel - egy lichtensteini, s egy seychelles-szigeteki bejegyzésű cégnek tavaly eladott vállalattal - kapcsolatban felmerült kérdések adták.

„Férjem tavaly augusztusban új munkahelyre ment… kamionsofőr… 4 hetet dolgozott Belgiumban, utána itthon volt 1 hetet és ez így ment novemberig. Akkor felmondott november 21-én, ugyanis az augusztusi fizetésén kívül több fizetés nem érkezett. Amikor a felmondása után eltelt egy hét, akkor betelefonált a cég irodájába, hogy érdeklődjön a kilépős papírjai után s közölték vele, hogy azokat még nem tudják kiadni…” – áll az fn.hu egy olvasójának levelében.

A hölgy leírta azt is, hogy a kilépős papírokat a mai napig nem kapták meg, így a férje nem tud új munkahelyet keresni, de még betegállományba vagy munkanélkülire sem mehet. A levélíró szerint a cégnél állandóan lerázzák, a vezetőt pedig nem tudja elérni. Az fn.hu megpróbálta utolérni a munkáltatót, a Vanderbiest Invest Szállító és Kereskedelmi Kft.-t, ám egyetlen telefonszámukon sem sikerült beszélnünk velük, az e-mail címükre küldött levelünkre pedig csak hibaüzenet érkezett.

Nem érdeke a cégnek

A munkajogász szerint ilyen esetre nincs semmiféle szankció a munka törvénykönyvében. Lőrik Erzsébet hozzátette, hogy nem érti, miért tett így a munkaadó, hiszen nem származik anyagi haszna belőle. Azt javasolja, hogy a volt dolgozó szólítsa fel írásban a vállalkozást: adja ki a papírokat. „Ha egy munkavállaló szabályosan mondott fel, arról kell lennie valamilyen okiratnak a kezében, ha levélben megkereste a munkaadót a kilépési papírok miatt, az is egy olyan dokumentum, amellyel bizonyítja, hogy minden lehetséges lépést megtett” – hívta fel a figyelmet.

Ha ennek ellenére sem sikerül megszereznie, akkor jelentse az esetet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél, a munkaügyi ellenőrök vizsgálják meg a vállalkozót. Be is perelheti emiatt a céget – főként, ha már több hónapja húzódik az ügy –, hiszen a volt dolgozó a papírok „rendezetlensége” miatt nem tudott elvállalni más munkát, vagy épp nem kapta meg az álláskeresési járadékot, így bevételkiesésének a volt munkaadója az oka. A bíróság ezért kártérítést ítélhet meg neki.

Lőrik Erzsébet szerint a panasszal minél előbb hivatalos szervhez kell fordulni. Elsősorban azért, mert hónapok óta nem tudott pénzt keresni a munkavállaló. A papírok visszatartásának az oka például a cég felszámolása is lehet, ilyen esetben azonban a felszámolónak kell intézkednie. Most azonban nem ez történt. Az fn.hu utánanézett: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium elektronikus cégjegyzékének adatai alapján a Vanderbiest cég nem áll felszámolás alatt.

Fizetéssel is tartoznak?

A cég volt dolgozói egy blogot hoztak létre, ahol a legtöbben arra panaszkodnak, hogy többhavi bérükkel tartozik nekik a vállalkozó, illetve olyan is akad, akit a közös megegyezés aláírására akartak rávenni (elmondása szerint azért, hogy ne kelljen kifizetni neki a végkielégítést).

Általános kérdésként vetettük fel a jogásznak: hasonló esetben kihez fordulhatnak a dolgozók?

Ha egy cég az elbocsátott vagy felmondott dolgozóinak nem fizette ki a bérét, akkor a Munkaügyi Bírósághoz kell fordulniuk. Ezek a perek gyakran elég hosszadalmasak, ezért nagyon gyorsan kell lépniük – mondta Lőrik Erzsébet.

Lichtenstein és Seychelles-szigetek

Az fn.hu az e-cegjegyzek.hu-n annak is utánanézett: a Vanderbiest alaptőkéje 14,8 millió forint.

Ugyanakkor érdekes, s a munkavállalók szempontjából nem feltétlenül jó hír, hogy a Cégközlöny Online adatai szerint a Vanderbiestet tavaly augusztusban megvásárolta két külföldi vállalat – az egyik lichtensteini, a másik Seychelles-szigeteki bejegyzésű – két magyar magánszemélytől, Gelencsér Szabolcstól és Gelencsér Geroldtól.

A volt tulajdonosok egyikét sikerült elérnie a z fn.hu-nak. Gelencsér Gerold levelében jelezte: „2009 augusztusa óta megszűnt az ügyvezetői státuszom, ezáltal semmilyen irányítási és döntési jogom nincs a cégben. Ennek ellenére tavaly augusztustól folyamatosan arra törekszem erőmön felül, hogy az alkalmazottakat semmilyen kár ne érje a cég jelenlegi helyzete miatt.”

Jelezte, hogy amíg ő vezette a céget, addig mindenki rendben megkapta a papírjait és a bérét. Kijelentette, hogy az interneten elindított blogon valaki az ő nevében válaszolgat a hozzászólásokra, és tiltakozik az ellen, hogy ezen a fórumon rossz színben tüntetik fel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.