Pénzügy

Egymillió új munkahelyre számítanak

admin
admin

2010. 01. 21. 15:14

A digitális készségek fejlesztése és az egységes online piac kialakítása révén egymillió új munkahely hozható létre Európa-szerte, miközben 850 milliárd euró értékű gazdasági tevékenységet ösztönözhet – fogalmazott Herczog Edit EP-képviselő.

A képviselő az E-készségek Európai Hete részeként rendezett budapesti döntéshozói fórumon tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az új összetételű Európai Bizottságban önálló tárcát kap a digitális integráció: Neelie Kroes korábbi versenyképességi biztos személyében digitális politikáért felelős biztos kerül kinevezésre.

Herczog Edit rámutatott, hogy az EU-nak nem véletlenül van szigorú digitális menetrendje, és ambiciózus tervei arra vonatkozóan, hogy 2013-ra 100 százalékos lefedettséget érjen el a kontinensen. Minden újabb 10 százalék lefedettséggel ugyanis további 1,3 százalékos gazdasági növekedés érhető el, amely Európa szerte 1 millió munkahelyet teremthet miközben 850 milliárd eurónyi termelést indukál.

Az EU célja nemcsak a fenntartható növekedés lehet a jövőben – ehhez egyébként a karbonszegény digitális gazdaság jelentékenyen hozzá is járul –, hanem az intelligens növekedés igényeit is szem előtt kell tartania. Ehhez versenyképes, virágzó és egységes digitális belső piacot kell teremtenie, mely a technikai feltételek kiépítése mellet intenzív törvényhozói munkát is igényel, főként az internetes biztonság megteremtése és az ösztönző állami támogatások biztosítása terén.

Herczog szerint a digitalizáció kulcsfontosságú lehet a foglalkoztathatóság növelése és a társadalmi kohézió előmozdítása terén, ehhez az állami- és magánberuházások ösztönzése mellett a jövő nemzedékeinek képzése, a minőségi oktatás és szakképzés megteremtése a legfontosabb eszköz. Több százezer új kisvállalkozás jöhet létre az online-szolgáltatások nyújtására, de a hazai vállalkozók ma még elvétve használják a rendelkezésre álló technológiákat, web-alapú szolgáltatásokat.

„A fogyasztóknak kell az új digitális gazdaság elsőszámú haszonélvezőinek lenniük” – zárta felszólalását a képviselő. Herczog szerint ugyanis a „digitális őslakosok”, az internetes készségek teljes tárházát birtokló felhasználók lesznek a digitális gazdaság mozgatórugói, ezért egyszerűbbé és vonzóvá kell tenni a digitális tartalmak elérését minden társadalmi korosztály és csoport számára!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.