Pénzügy

Jön a menedzserútlevél

Csapatjáték, hatékony kommunikáció, elkötelezettség a tanulásra, lojalitás, problémamegoldó képesség és alkalmazkodó készség. Ez az a hat alapkompetencia, amelyről egy menedzserútlevélben szöveges értékelést kapnak majd az egyik főiskola végzős hallgatói. Ezzel az elhelyezkedésben szeretnének segíteni nekik.

Hét cég – a Hankook, a Ghilbi, a Dunaferr, a Legrand, a Rába, a Paksi Atomerőmű és a Bombardier – humánerőforrás-vezetőivel együttműködésben dolgozott ki a Dunaújvárosi Főiskola Vezetési- és Vállalkozástudományi Intézete egy pályakezdőknek szóló kompetencia-fejlesztő és értékelő programot. A tréningprogramban a végzős diákok fél év alatt szerezhetik meg a végzettséget igazoló úgynevezett menedzserútlevelet. Ez a tervek szerint iparágtól függetlenül alkalmazható lesz bármilyen vállalati kultúrában.

Összefogott a gazdaság és a felsőoktatás

Az elhelyezkedést segítő dokumentumot szakemberek állítják ki: tanárok, pszichológusok, illetve humánerőforrásért felelős szakemberek. „Az a pályakezdő, aki a Dunaújvárosi Főiskola által indított tréningen megszerzi a kompetenciaértékelő dokumentumot, előnyt élvez majd az állásinterjún” – mondja Bányai Tibor, a Hankook Tire HR-igazgatója.

„A felsőoktatási intézmények, sajnálatos módon, nem foglalkoznak személyiség- és készségfejlesztéssel, pedig a szakmai felkészültség mellett a személyes kompetenciák, tulajdonjegyek és készségek azok, amelyek alapján a kiválasztás történik. Ez a hiányjelenség adta az ötletet ahhoz, hogy egy pilot projekt keretében maga a felsőoktatási intézmény tegyen lépéseket annak érdekében, hogy jó szakmai felkészültségű pályakezdők, valóban pályaalkalmas kompetenciákkal érkezzenek meg a munkaerőpiacra” – mondja Szabó Zoltán a Ghibli Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember szerint mind a pályakezdő, mind pedig a munkaadó helyzetét megkönnyíti, ha az első pályaalkalmassági szűrést maga a felsőoktatási intézmény végzi el.

Mindkét szakember bízik abban, hogy a végzős hallgatók elhelyezkedését segítő tréningprogram hamarosan országos szinten is a kiválasztási folyamat technikái közé emelkedik.

Az önéletrajz mellé csatolható

Dr. Mandják Tibor, a főiskola Vezetési-és Vállalkozástudományi Intézetének vezetője, a program koordinátora elmondta, hogy a humánerőforrásért felelős szakemberekkel hosszas egyeztetés és alapos irodalomkutatás előzte meg a tréning programjának felállítását és a menedzserútlevél megszületését. „Végül huszonegyből választottuk ki azt a hat alapkompetenciát, amely iparágtól függetlenül bármilyen vállalatnál alkalmazható. Arról szól, hogy a végzős hallgatók egy féléves tréning keretében kompetenciamérésen és -fejlesztésen vehetnek részt, amelyről a program végén szöveges értékelést kapnak majd” – tette hozzá. Ha megpályáznak egy állást, a menedzserútlevelüket az önéletrajzukkal és motivációs levelükkel együtt elküldhetik majd a munkaadónak. A tréning egyelőre kísérleti jelleggel indul, és csak a műszaki menedzserek vehetnek részt rajta.

A munkaerő kiválasztása rendkívül nehéz és összetett folyamat. Speciális eszközöket igényel. Bizonyos technikák, mint az interjúk, az assessment centerek vagy a grafológiai vizsgálat több-kevesebb eséllyel megmondják, mely pályázók alkalmasak a megjelölt pozíció betöltésére. A menedzserútlevél egy objektív értékelőlap, amelyet szakemberek állítanak ki.

Multinacionális cégeknél például egyre kedveltebb az Europass típusú önéletrajz, mert ebben a pályázónak lehetősége van értékelni a saját kompetenciáit. E mellé a munkaadónak mindenképp jól jön egy objektív szakvélemény is. „A Hankooknál mindenképpen előnyt élvez majd az a munkavállaló, aki önéletrajza és motivációs levele mellé menedzserútlevelet is csatol majd” – mondja a Hankook HR-igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik