Pénzügy

Csehországban is nő a munkanélküliség

Decemberben 9,2 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta Csehországban a novemberi 8,6 százalékról - jelentették be hétfőn a cseh munkaügyi és népjóléti minisztériumban.

A tavalyi év végén 539 136 munkanélküli személy volt bejegyezve a munkahivatalokban, ami 30 227-el több, mint november végén. Éves szinten a növekedés 186 886 fő. Elemzők szerint a közölt adatok megfelelnek a várakozásoknak.

“Bankunk és az elemzők többsége egy tized százalékkal magasabb munkanélküliségre számított mindössze” – nyilatkozta Pavel Mertlík, volt pénzügyminiszter, a Raiffeisen Bank elemzője. Mertlík szerint a cseh munkaerőpiac nagy problémája, hogy a tavalyi évben sem talált megoldást a fiatalok és az egyetemet befejező hallgatók könnyebb munkához jutásának a megoldására.

A munkanélküliség megugrása az év végén már megszokott jelenség – nyilatkozta újságíróknak Stepánka Filipová, a cseh munkaügyi tárca szóvivője. Szerinte szezonális tényezők hatásáról van szó: befejeződnek a mezőgazdasági és az építkezési munkák, valamint a közmunkák; ugyanakkor lejárnak az éves szerződések, amelyekből a gazdaságban nagyon sok van.

December végén a munkaügyi hivatalok összesen 30 927 szabad munkahelyet tartottak nyilván. Ez havi szinten 1997, míg éves szinten 60 262 munkahellyel kevesebb. Egy szabad munkahelyre jelenleg Csehországban átlagban 17,4 munkanélküli személy esik. A munkanélküliség az ország összes régiójában emelkedett tavaly.

A nők körében a munkanélküliség december végén 10,3, míg a férfiak között 8,4 százalékos szinten volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik