Pénzügy

Félni kell a nőknek a munkanélküliségtől?

admin
admin

2010. 01. 07. 13:45

A nők könnyebben elveszíthetik a munkájukat – állítja a LifeLong Learning Alapítvány. De közülük kik a legveszélyeztetettebbek? Mi lehet az elbocsátásuk közvetlen oka? – erre kereste a választ a szervezet.

Minél feljebb kerül valaki a ranglétrán, annál kevésbé fenyegeti a munkanélküliség, hiszen ha magasabb vezetői pozícióba kerül egy női munkavállaló, annál inkább nélkülözhetetlenné válik cége számára – derül ki a LifeLong Learning Alapítvány kutatásából.

Nagyban függ az életkortól, hogy milyen hosszú időre marad munka nélkül egy nő: hiszen a 36-45 évesek közül kerül ki azok többsége, akik már több mint öt éve nem dolgoztak. Mindez azt bizonyítja, ők hajlamosak a leginkább „beragadni” a munkanélküliségbe. Vannak olyan nők is, akik családi problémák miatt hagyták ott a munkahelyüket. Közülük sokaknak nem sikerült újra állást találniuk.

A munkahely elhagyásának, a munka szüneteltetésének oka a gyermekvállalás is. Csemetéjükkel a 45 év alatti inaktív hölgyek mintegy egynegyede marad otthon, a náluk idősebbeknek pedig a 3 százaléka. A kutatásból kiderült: a magyar nők egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást: ugyanakkora arányban voltak jelen a gyesen levő nők között a 18-35, illetve a 36-45 év közöttiek. Az alapítvány szerint a szülési szabadság alatti folyamatos tanulással, képzéssel könnyebb lehet a visszatérés.

A legtöbben mégis a leépítések, illetve a munkahelyük megszűnése miatt veszítik el az állásukat. Az előbbi a munkanélküli hölgyek 40 százalékát, míg utóbbi az egyötödüket érinti, azaz a gazdasági helyzet okolható az esetek kétharmadában a női munkanélküliségért.

A LifeLong Learning Alapítvány a kutatása során pályakezdő dolgozókat, hosszú idő után újra munkába állókat, folyamatos munkaviszonnyal rendelkezőket, illetve álláskeresőket kérdezett meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.