Pénzügy

Még módosítható a felvételi sorrend

Hétfő éjfélig módosíthatják a jelentkezés sorrendjét és az adataikat a 2010. februárban induló felsőoktatási képzésekre jelentkezők.

Az idei keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban a jelentkezők 2010. január 4-ig pótolhatják azokat a dokumentumaikat – például beadhatják a bizonyítványok másolatait vagy az igazolásokat a többletpontokról -, amelyeket a jelentkezési lap elküldésekor nem csatoltak.

Az adatok mellett a sorrend is módosítható, ez utóbbi azonban csak egy alkalommal. A Országos Felsőoktatási Információs Központ felhívja a figyelmet: ezzel a lehetőséggel csak akkor érdemes élni, ha időközben
rájött a felvételiző, mégis a más szakra vagy intézménybe jelentkezne első helyen. Nem érdemes például hátrébb rangsorolni egy jelentkezést, ha nem
sikerült az alkalmassági vizsga – mert ez esetben az adott szakra
amúgy sem nyerhet felvételt. Szintén nem érdemes módosítani, ha már nem
szeretne bekerülni az egyik képzési helyére – ilyenkor érdemesebb
töröltetni. Újabb jelentkezési hely azonban nem jelölhető meg.

A módosítási kérelmek, valamint a hiányzó dokumentumok háromféleképpen juttathatók el: beküldhetők postai úton az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 postacímre, leadhatók személyesen az Educatio Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatán a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban (Budapest VIII., Reviczky u. 6., hétfőtől péntekig 8 és 16.30, szerdánként 8 és 18 óra között). Személyes ügyintézésre csak maga a jelentkező vagy egy szabályos meghatalmazással rendelkező másik személy jogosult.

A legegyszerűbb és leggyorsabb mód az interneten keresztül kínálkozik: a www.felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi keretében.

Január 15-én ponthatárok

A ponthatárok 2010. január 15-én születnek meg, a besorolási döntésről az Oktatási Hivatal írásban értesíti a jelentkezőket.
A felvételről és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókról szóló
levelet az érintett felsőoktatási intézménytől kapják meg a felvételt
nyert jelentkezők.

A felvételiző az általa kért elbírálási sorrend alapján az első olyan helyre nyer felvételt, ahol elérte a megállapított ponthatárt. Nem vehető fel felsőoktatási intézménybe az a jelentkező, aki nem rendelkezik a képzéshez szükséges végzettséggel, nem éri el a megállapított ponthatárt vagy a jogszabályi minimum pontszámot (alap-, illetve egységes, osztatlan képzésben 200, felsőfokú szakképzésben pedig 140 pont).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik