Pénzügy

Az emberek fele munkanélküli Detroitban

Detroitban, az amerikai autóipar fellegvárában megközelíti az 50 százalékot a munkanélküliség - írta csütörtökön a Huffington Post hírportál.

Az északi, michigani nagyvárosban a hivatalos munkanélküliségi adat 30 százalék alatti, a város polgármestere szerint ez azonban nem tükrözi a valóságot. A portál rámutatott: a szövetségi munkanélküliségi statisztikákban nem szerepel minden állástalan, a számításból kimaradnak a részmunkaidőben dolgozó, de teljes munkaidős állást keresők, valamint azok is, akik teljesen feladták az álláskeresést.

Az országos munkanélküliség hivatalosan 10 százalék, de az úgynevezett alulfoglalkoztatottsági mutató – vagyis azok aránya, akiknek nincsen teljes munkaidős állásuk – becslések szerint 17,2 százalék. Detroitban, Michigan legnagyobb városában ez utóbbi számítás szerint minden második lakónak nincs munkája, különösen a férfiak körében riasztóan magas az állás nélküliek száma.

Detroitban és körzetében minden más amerikai nagyvároshoz képest nagyobb mértékben, 7,3 százalékkal növekedett a munkanélküliség az utóbbi egy évben. Michigan is vezeti a hivatalos statisztikákat, az 50 szövetségi államból ott a legmagasabb, 15,1 százalékos a hivatalos munkanélküliségi ráta. A statisztika szerint hajléktalannak számítók aránya az év során elérte a lakosság 10 százalékát.

A szövetségi kormány különböző takarítási és infrastrukturális fejlesztési programokon keresztül igyekszik közvetlenül pénzt csatornázni a 880 ezres népességű Detroitba a munkanélküliség enyhítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik