Pénzügy

Nem mernek saját embert felvenni

A munkaadók a bizonytalan jövő miatt az időszakos termelésfelfutásokat nem új, saját alkalmazottak felvételével, hanem inkább kölcsönzött munkaerővel oldották meg.

A tavaly decemberi 33 és fél ezernél alig kevesebb, közel 31 és fél ezer munkavállaló dolgozott kölcsönzöttként idén novemberben 77 munkaerő-kölcsönző adatait vizsgálva.

Június és november között a kölcsönzött munkások száma ingadozott. Az ezzel foglalkozó vállalkozások tanúi voltak jelentős létszámcsökkenésnek, de a kölcsönzött létszám megduplázásának is. „Szerencsére az utóbbi adat vállalkozásunk nevéhez fűződik: a júniusi 980 fős létszámmal szemben most 1833 fő az alkalmazotti létszámunk” – mondta el Marek József, a Pannon-Work Személyzeti Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Az APEH adatai szerint a kölcsönzési piacon a vezető szerep továbbra is a Trenkwalderé, őket követi az Adecco és a Pannon-Work. A húsz legnagyobb munkaerő-kölcsönző összlétszáma tavaly decemberben valamivel 27 ezer fő felett alakult, júniusban 20 500 ember dolgozott náluk. 2010 első negyedévére ismét egy kisebb visszaesés valószínűsíthető: részben a gazdasági előrejelzések, részben a szezonális ingadozások alapján, de a szolgáltatók a második félévre már tényleges növekedésre számítanak.

Forrás: Pannon-Work

Forrás: Pannon-Work (az APEH adatai nyomán)

A piaci szereplők összetétele továbbra is vegyes: a teljes mértékben megbízhatóan, törvényesen működő multinacionális és hazai tulajdonú vállalkozások mellett még mindig sok a tisztázatlan tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozás. Ezek jó része két-három évente nevet vált, új cégként próbál feltűnni a piacon, talán mert a korábbi vállalkozás hatalmas köztartozásokat halmozott fel – magyarázta Marek József. A Személyzeti Szolgáltatók Magyarországi Szövetsége tömöríti a munkaerő-kölcsönzőket, náluk érdemes érdeklődni a cégek megbízhatóságáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik