Pénzügy

A munkanélküliségtől tart leginkább a magyar

A magyar felnőtt lakosság a bevándorlók integrációját más társadalmi problémákhoz képest kevésbé súlyosnak tekinti, ugyanakkor a bevándorlók számát túlbecsüli. A leginkább a munkanélküliségtől félünk - derült ki egy tanulmányból.

A felnőtt magyar lakosság a munkanélküliséget tekinti a legnagyobb problémának, s ezt követi a korrupció és a bűnözés. A romák helyzete és a bevándorlás csak a környezetvédelem kérdésköre után következik a probléma súlyosságának megítélését tekintve – áll a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének megbízásából a TÁRKI által végzett kutatásban.

Általában az összes felsorolt problémával kapcsolatban elmondható, hogy a kistelepüléseken élők és a más emberekkel szemben alacsony bizalommal lévők súlyosabbnak, míg a baloldali beállítottságúak kevésbé látják súlyosnak a helyzetet.

A bűnözést súlyosabb problémának tekintik az idősebbek, az alacsony iskolázottsággal rendelkezők és a nők. A munkanélküliséget nagyobb problémának látják a szakmunkások, betanított munkások és a kevésbé tanultak.

Általában, akiknek nincsenek külföldi tapasztalataik (vagyis, akik nem jártak vagy éltek még sosem külföldön, nincsenek külföldi barátaik) súlyosabbnak látják mind a munkanélküliség, mind a bűnözés kérdését ma Magyarországon. Ezzel szemben a korrupciót a külföldi tapasztalatokkal rendelkezők látják nagyobb problémának, valamint a férfiak.

A lakosság a bevándorlók integrációját más társadalmi problémákhoz képest kevésbé tekinti súlyosnak, még úgy is, hogy a bevándorlók számát a megkérdezettek túlbecsülték. Emellett közel 60 százalék gondolta, hogy lényegesen, vagy némiképp csökkenteni kellene a bevándorlók számát. A politikai beállítottságnak ugyanakkor a bevándorlók megítélésére nem volt hatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik