Pénzügy

Több ajándékutalványt hoz a céges Jézuska

Decemberben sok vállalatnál napirendre kerül az évvégi jutalmazás, bónuszok, prémiumok, ajándékok kérdése. 2008-hoz képest az idén a cégek átlagosan 10 százalékkal több ajándékutalványt adnak a dolgozóiknak – derül ki egy felméréséből.

Sok munkavállaló fejében az év vége összekötődik az éves jutalmak kifizetésével, valamint a karácsonyi ajándékok kiosztásával. Az évvégi jutalmazás egyik kedvelt formája az ajándékutalvány, amely a jelenlegi jogszabályok szerint évente három alkalommal a minimálbér 10 százalékáig, azaz idén 7 150 forintig még adó- és járulékmentesen adható.

A Sodexo Pass utalványforgalmazó évvégi felmérése szerint idén már több cég bátrabban bánik az év végi jutalmakkal, és átlagosan 10 százalékkal magasabb összeget adnak dolgozóiknak – legalábbis ami az utalványokat illeti. A magasabb juttatási összeg mellett idén 8 százalékkal több cég döntött úgy, hogy az ajándékutalványt választja. A növekedést az adómentesség megszűnése is eredményezhette, hiszen ezt az idén még adómentes juttatást jövőre már 97,89 százalékos adóteher sújtja.

Az 100–500 főt foglalkoztató cégeknél december elejéig majd 20 százalékkal több utalvány fogyott a tavalyi évhez képest, és több mint a tizedével nőtt a munkáltatók száma is. A kisebb létszámú cégeknél csupán 2,6 százalékos ez a növekedés, mindazok ellenére, hogy a felmérés szerint idén 3 százalékkal kevesebb cég élt ezzel a juttatási formával. Az félezernél több embert alkalmazó vállalatok 2,8 százalékkal több utalványt vásároltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik