Pénzügy

A gyerekvállalás lefékezi a női karriert

admin
admin

2009. 12. 04. 10:51

Egy ausztrál kutatás eredményei szerint a dolgozó nők jelentős része úgy érzi, a gyermekvállalás gyakorlatilag útját állja a karrierépítésnek, egyúttal úgy vélik: a magas beosztás és a család ellátásának összeegyeztetése rendkívül nehéz feladat.

Az ausztrál CareerOne megbízásából készített felmérés szerint sok nő szakmai előmenetele akadályaként értékeli a terhességet. A közel 1500, dolgozó nő részvételével készült kutatás eredményei szerint ugyanis a megkérdezettek kétharmada úgy véli: a gyermekvállalás negatív hatást gyakorol karrierjükre, és akadályát képezi a szakmai feljebbjutásnak. Mindemellett háromnegyedük úgy gondolja, a munkát és a magánéletet képtelen lenne összeegyeztetni.

A kutatás eredményeit a CareerOne Women’s Forum című rendezvényén értékelő ausztrál parlamenti képviselő, Bronwyn Bishop szerint a vizsgálat eredményei megerősítik azt a tényt, hogy az első gyermek megszülése után a nők szakmai előrejutása komoly akadályba ütközik.

A képviselő álláspontja szerint a felmérésben adott válaszok azt a munkaadói mentalitást is tükrözik, miszerint szívesebben alkalmaznak, illetve léptetnek elő férfi munkavállalót, hiszen ők rugalmasabbak, könnyebben alkalmazkodnak a feladatokhoz, mivel rendszerint nem kell a gyerekekért rohanniuk az iskolába, sem szabadságot kivenniük a betegség miatt.

A CarreerOne sajtóközleményében nem tért ki arra, hogy a megkérdezettek milyen szférában, beosztásban dolgoznak, sem arra, milyen arányban voltak köztük a gyermekes, illetve a gyermektelen dolgozók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.