Pénzügy

Hat közmunkaprogram indul

admin
admin

2009. 12. 03. 15:06

13 milliárd forintos támogatással hat közmunkaprogramot indít a kormány januárban. 25 ezer álláskereső bevonását tervezik, és minden programhoz kapcsolódik képzés is.

A 6 program közül az egyiket kifejezetten romáknak dolgozták ki. A válság nyomán szűkülő munkaerőpiacon felértékelődik a
közfoglalkoztatás szerepe, ezért fontos a programok elindítása – emelte
ki Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) államtitkára.

Felhívta a figyelmet a közmunkaprogramok és az Út a munkához program közötti különbségekre. Hangsúlyozta, hogy a közmunkákban egyrészt regisztrált álláskeresők vehetnek részt, másrészt a résztvevők legalább felének rendelkezésre állási támogatásra (rát-ra) jogosult személynek kell lennie. A közmunkaprogram egy országos, pályázatos támogatási rendszer, programszerű foglalkoztatással és itt jutnak munkalehetőséghez a családok második vagy harmadik, rát-ra jogosult tagjai – mondta az államtitkár. Hozzáfűzte: ez azért fontos, mert az új szabályok szerint ők nem kaphatnának támogatást.

A regisztrált álláskeresők közül azok dolgozhatnak a programokban, akiket nemrég bocsátottak el, vagy akik 55 évnél idősebbek, továbbá olyan fiatalok is, akiknek még nem volt munkahelyük. Az Út a munkához program ugyanakkor a szociálisan rászorulókon segít, és családonként csak egy álláskeresőt érinthet, a foglalkoztatást pedig főként az önkormányzat szervezi – fűzte hozzá Simon Gábor.

A programokat részletezve az államtitkár elmondta: 6 milliárd forintból önkormányzati téli-tavaszi program indul öt hónapon keresztül, amely során előnyt élveznek a hátrányos helyzetű települések, a forrás felét a leghátrányosabb besorolású kistérségek, negyedét pedig a hátrányos besorolásúak kapják.

Külön program a romáknak

A szintén öthónapos roma közmunka programra 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A program – amelybe a cigány kisebbségi önkormányzatokat is bevonják – kiemelt célcsoportja a fiatal munkanélküli, a részvétel önkéntes nyilatkozaton alapul. A résztvevők például a nyugdíjbiztosító papíralapú adatainak elektronikus rögzítését, szkennelését, romatelepek rendbetételét, vagy ár- és belvízvédelmi munkát végeznek majd.

Négymilliárd forinttal támogatja a munkaügyi tárca a januártól augusztus végéig tartó szakmai programokat. Ezek keretében az erdőművelésben, a vasutak és vízvédelmi létesítmények mellett a jelentősebb üdülőhelyeken, valamint a nemzeti parkokban dolgozók számát növeli a több mint kétmilliárd forintos önrész és társfinanszírozás, amely például a társminisztériumoktól jöhet.

Napokon belül megjelennek a pályázatok

Az államtitkár hangsúlyozta: a programok mielőbbi indítása érdekében napokon belül megjelennek a pályázati felhívások, és január 10-ig a miniszteri támogató döntések is megszülethetnek, így január közepén már munkába állhatnak az emberek.

Simon Gábor emlékeztetett: 2009-ben 10 közmunkaprogramban 16 ezer közmunkást foglalkoztattak 4-9 hónapig, 2200-an részesültek képzésben. Az idei programok 9,3 milliárd forint támogatással valósultak meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.