Pénzügy

73 500 forint lehet a minimálbér

Elfogadható a munkavállalók képviselőinek a 73500 forintos minimálbér, ha a bértárgyalás más kérdéseiben is egyezség születik- derült ki a keddi országos érdekegyeztetésen. Az egyszemélyes mikrovállalkozóknak nem lenne könnyebbség a csekély emelés.

73500 forint lehet a minimálbér jövőre – derült ki az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keddi ülésén.

A nettó bért tekintve ez közel 4,2 százalékos emelkedést jelentene. A kormány jövőre már csak 3,9 százalékos inflációval számol, így elmondható lenne, hogy a minimálbér megőrzi a reálértékét (57815 forintól 60236 forintra nő).

Ugyanakkor az is elmondható lenne, hogy a minimálbér továbbra sem ér nyomába se a létminimumnak, ami jövőre várhatóan 78 ezer forint körül alakul. Így a legkisebb fizetés továbbra sem biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény, alapvetőnek szükségletek kielégítését sem.

Nem lesz jobb az egyszemélyes vállalkozásoknak

A minimálbér csekély emelése korábban örömhír volt azoknak a mikrovállalkozóknak, akiknek a minimálbér (vagy annak duplája) képezte a járulékalapot. Jövőre ez is másképp lesz, ugyanis a legalább a tevékenységre jellemző kereset képezi majd a járulékalapot.

A bértárgyalásoknál összefüggnek a tételek, s csak ekkor születhet megállapodás a minimálbérről, ha a többi kérdésben is létrejön az egyezség – mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, aki szerint a munkavállalók számára elfogadható a minimálbér reálértékének megőrzése, de a szakmunkás bérminimumról tovább kell tárgyalni.

Nagy válság, kis emelés

A munkaadók javaslata a minimális bérről megőrzi a keresetek reálértékét – közölte Dávid Ferenc. Az oldal szóvivője, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a szakmunkás bérminimumra 89.000 forintot javasolt, s ezt szerinte két ütemben kellene elérni.

Csizmár, Gábor, a kormányzati oldal szóvivője, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára azt javasolta, hogy január 1-től 89.000 forintra, július 1-től 90.000 forintra emelkedjen a szakmunkás bérminimum, noha a reálérték megőrzéséhez 90.800 forintos összegre lenne szükség.

Nettó 3,9 százalékos emelés

A munkaadók számszerű bérajánlás helyett a nettó keresetek reálértékének megőrzését javasolták, ami megegyezik a kormány elképzelésével és a munkavállalók is elfogadhatónak tartanak – hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi plenáris ülése.

A munkaadók a nettó keresetek reálértékének megőrzését javasolják a bérbruttósítás, az adóváltozások, és a 3,9 százalékos várható jövő évi infláció mellett – közölte Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője.

A munkavállalók számára elfogadható ez a tervezet. A kormányzati oldal által kidolgozott táblázat szerint, a reálérték megőrzéséhez 160 ezer forintig emelni kell a bruttó kereseteket, 160-600 ezer között nincs szükség emelésre.

Forrás: MTI, FN.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik