Pénzügy

Magyar séfeket vár a világ

Se szeri, se száma a televíziókban sugárzott főzős műsoroknak, többek között ennek a hatására a szakács szakma ismertsége, a szakemberek, mesterek iránti kereslet dinamikusan növekszik – nemcsak itthon, de szerte a világban. Aki erre a pályára lép, az elhelyezkedési esélyei lényegesen jobbak, mint sok diplomaköteles hivatásnak.

Elég egy röpke pillantást venni bármelyik álláskereső portálra, vagy az erre szakosodott nyomdai termékekre, szembetűnő, hogy az éttermek, konyhák állandóan vadásznak a profi és pályakezdő szakácsokra. Sőt, a média heves érdeklődésének köszönhetően még az sem ritka, hogy konkrétan televíziós műsorokba keresnek szerepelni vágyó ételkreátorokat.

Az Európai Unió mobilitási portálja, az EURES naponta frissülő a statisztikáiban régóta van dobogós helyen a szakács. A harminc európai országból érkező állásajánlatok között második helyen áll ez a szakma, ami nem kis teljesítmény a kétkezi munkák között. Olyan népszerű, kiemelt slágerszakmákat előz meg, mint a gépészmérnök-technikus, a számítógépmérnök, vagy a marketingmenedzser.

Nőhet a szakmunkák presztízse

„Hogy ez a jelenség jót tesz-e a szakmának, csak a jövőben derül ki” – mondta Germán Sándor mesterszakács. Szerinte a mostani népszerűség hatására nemcsak a szakácsok, hanem más kétkezi munkák iránt is megnőhet a társadalmi igény és kereslet.

Jelentősen megemelkedett a szakma elismertsége, amit a bérezés mértékében lehet a legközvetlenebbül mérni, hiszen a szakácsok nem éppen alulfizetett munkások. Most már az is általános, hogy a kurrens diplomások színvonalát is megszorítja egy-egy tehetséges séf. Sőt az sem ritka – állítja a mesterszakács – hogy egy pályakezdő, frissen végzett, tapasztalatlan szakács fizetése is meghaladja a hasonló kvalitásokkal bíró jogászok vagy mérnökök havi honoráriumát.

A vendéglátóiparban dolgozók mindig is többet kerestek más kétkezi dolgozónál, ami inkább a munka időbeosztási és teljesítménybeli egyenetlenségének volt a következménye. Tárgyalási pozícióikat jelentősen javítja, hogy az elmúlt évtizedben ezek gyorsan hiányszakmává váltak. Emiatt lehetőségük nyílik arra, hogy ők diktálják a feltételeket, és csak azt az állást fogadják el, ami minden vonatkozásában a legtöbbet nyújtja a számukra.

A legjobbak nagyon jól kereshetnek

Ennek másik oka az, hogy egy étterem, vagy egy melegkonyhával rendelkező vendéglátó-ipari egység népszerűsége, sikere, látogatottságának mértéke az általuk kínált ételek minőségén áll, vagy bukik. Vagyis a szakács a profit kulcsfigurája, amit magas megbecsültséggel és bérezéssel jutalmaznak. Ez az összeg a hazai munkaadóknál a nettó 100 és 300 ezer forint között ingadozik, de ha valakiben buzog a szereplési vágy és még szerencséje is van, akkor egy kereskedelmi televízió főzős műsorában is munkát kaphat, és a bérezése akár a csillagos égig is elérhet.

Nyugat-Európában a fizetése egy igenen nyelveket is jól beszélő séfnek a hazai szint kétszerese, háromszorosa is lehet, de például egy tengerjáró luxushajón vagy egy ötcsillagos szállodában már kimondhatatlanul magas lehet.

Az iskola állást is adhat

Több lehetőség is kínálkozik azok számára, akik erre a pályára kívánnak lépni. El lehet kezdeni rögtön az általános iskola befejezése után egy szakképző iskolát, ahol három, illetve – érettségivel együtt – négy éves időtartamban készülhetnek fel elméleti és gyakorlati órákon a szakmára a tanulók.

Ezen kívül a már érettségivel rendelkezők számára indított felnőttképzések, oktató központok által indított egy, illetve kétéves kurzusokon ismerkedhetnek meg a mesterfogásokkal a leendő séfek. Néha az iskolák a képzések befejeztével munkát is ajánlanak a szakmát szerzetteknek, mert a kereslet állandó és folyamatos a főzőtudományban elmélyült szakemberek számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik