Pénzügy

Védelmet gyúrtak a munka törvénykönyvébe

Továbbra is a gyermek hároméves koráig jár a szülőnek a felmondási védelem, és egy vállalat megszűnésekor a csoportos leépítéshez hasonló tájékoztatási kötelezettséget írnak elő a cégvezetésnek. Gyakoribb lehet a részmunkaidő a közszférában, változik a kölcsönzött munkavállalók szabadságolásának módja, és munkaközi szünet jár a dolgozóknak - változott a munka törvénykönyve.

A hétfőn elfogadott törvényjavaslat több fontos részkérdést szabályoz és számos területen változást hoz a munka világában, ezért egyértelműen pozitív előrelépésnek tartom támogatását – mondta el Simon Gábor szociális és munkaügyi államtitkár azután, hogy az Országgyűlés hétfői ülésén a képviselők megszavazták az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot.

A felmondási védelem változatlanul a gyermek hároméves koráig illeti meg a munkavállalót – függetlenül attól, hogy igénybe veszi-e eddig az időpontig a fizetés nélküli szabadságot vagy sem. Az a szülő védett, aki a gyermek otthoni gondozása céljából a fizetés nélküli szabadságot utoljára vette igénybe. A gyermekgondozási ellátások 2010. május 1-jét követő átalakítása ugyanis nem indokolja, hogy a felmondási védelem időtartama is együtt változzon a gyes két évre történő lecsökkentésével – áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében. A módosításnak köszönhetően ugyanilyen felmondási védelem illeti meg a jövendőbeli nevelőszülőt is az örökbefogadásról szóló döntésig a gyermek kihelyezésének időtartamára. Ez a tapasztalatok szerint egy-két hónap.

Részmunkaidőben dolgozhat az a közszférában foglalkoztatott munkavállaló, aki a gyermek otthoni gondozása miatti fizetés nélküli szabadság igénybevétele után visszatér a korábbi munkahelyére a gyermeke három éves kora előtt. A fegyveres szervek hivatásos állományú és szerződéses tagjainál a részmunkaidős foglalkoztatást abban az esetben lehetséges, ha az eredeti beosztása a beosztás jellegéből fakadóan kevesebb időben is ellátható.

A módosítás a csoportos létszámcsökkentéshez hasonló tájékoztatási kötelezettséget ír elő abban az esetben, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnik, és emiatt nagy arányban kényszerül elbocsátásokra.

A dolgozók számára a munkaadó a jövőben köteles legalább húsz perc, de legfeljebb egy óra munkaközi szünetet biztosítani, melyből legalább húsz percet egybefüggően kell kiadni.

Az új szabályok szerint a rendes szabadság kiadásának időpontját a kölcsönzött munkásokkal is legkésőbb egy hónappal a szabadság kezdete előtt kell közölnie a munkáltatónak, hasonlóan a tipikus munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalókhoz. Korábban ez csak három nap volt.

A módosítások 2010. május 1-jén lépnek életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik