Pénzügy

A cégek kétharmada nem változtat cafetérián

admin
admin

2009. 11. 12. 12:47

A munkáltatók kétharmada jövőre is ugyanakkora cafetéria költségkeretet tervez, mint ebben az évben, így a kedvezményes adózású elemek esetén a dolgozók többsége ötödével kevesebb juttatásban részesül majd az új évben - áll egy friss felmérésben.

Bessenyey Bálint, a Sodexo Pass ügyvezető igazgatója kiemelte: a cég 1300 cafeteriával rendelkező vállalat körében készített felmérése alapján csak a munkáltatók 16 százaléka növeli cafeteria költségkeretét, míg a gazdasági válság miatt 18 százalékuk csökkenteni kényszerül azt.

Nincs jelentős eltérés az állami és a magánszektor béren kívüli juttatási stratégiájában, mivel az állami szektorban a munkáltatók 79 százaléka, míg a magánszektorban a cégek 72 százaléka döntött úgy, hogy 2010-ben nem változtatja meg a ráfordítás mértékét.

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett: jövőre több olyan népszerű juttatás is a normál adózású elemek közé fog kerülni, mint a hideg étkezési utalvány, az ajándék utalvány vagy a kultúra utalvány, míg a melegétel utalványt, az iskolakezdési támogatást, a helyi közlekedési bérletet, az üdülési csekket és a pénztári befizetéseket 25 százalékos adó sújtja majd. Ennek eredményeként a kedvezményes körbe tartozó elemek népszerűsége meg fog ugrani, így például az étkezési utalvány helyett várhatóan jóval többen választják majd a melegétel utalványt – vélte.

Ha a munkavállalók a kedvezményes elemeket választják, akkor a teljes ráfordított összeg 80 százalékát, míg bérben ugyanezt kifizetve a munkáltató költségének csupán 54 százalékát kapják meg.

A felmérése alapján elmondható: annak ellenére, hogy a melegétel utalvány havi értékhatárát jövőre felemelik 12 ezer forintról 18 ezer forintra, a cégek többsége marad az idei érték mellett.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.