Pénzügy

Diplomabotrány Csehországban

admin
admin

2009. 11. 05. 13:39

A plzeni Nyugat-csehországi Egyetem jogi karának egyik dékánhelyettese a megvédett doktori disszertációjának több oldalát egy már korábban publikált írásból ollózta. Az elrendelt vizsgálat során gyanúba kerültek többsége tagad, egy vezető beosztású rendőr viszont beismerte a plágiumot.

Az oktatási tárca által elrendelt vizsgálat számos cseh politikus, köztisztviselő, vállalkozó és rendőrparancsnok érintettségét tárta fel, miután szeptemberben a Lidové Noviny című prágai lap rávilágított: Ivan Tomazic dékánhelyettes jogtalanul, tucatnyi oldal plagizálásával védte meg doktori disszertációját.

Az ezt követő vizsgálatok eredményeként kiderült: néhány végzős diplomamunkája hiányzik a könyvtárból, egyesek pedig nem teljesítették a terjedelemre vonatkozó minimális követelményeket.

Így az intézményben diplomát szerzett Marek Benda polgári demokrata párti képviselő szakdolgozata alig fele az előírt oldalszámnak, Ivana Rápková, az észak-csehországi Chomutov város romaellenes akcióiról elhíresült polgármesterének munkája pedig hiányzik a könyvtárból. Ludek Hosman, a plzeni rendőrség parancsnoka volt az egyetlen, aki beismerte: lemásolt munkával szerezte meg jogi diplomáját.

A dékánhelyettes tagad: állítása szerint a másolt oldalakkal kívánták egy kollégájával tesztelni a bizottságot, észreveszik-e a csalást. Vladimíra Dvoráková, a diplomákat ellenőrző akkreditációs bizottság elnöke azonban úgy fogalmazott: „Körülbelül 500 diploma gyanús. Eddig majdnem százat ellenőriztünk, és nagyjából egy tucat szinte biztosan problematikus.”

A kétes ügyeket az egyetem és a rendőrség is vizsgálja. November 3-án egy vizsgálóbizottság felállítása mellett döntött a képviselőház, az oktatási tárca pedig az összes cseh egyetem és főiskola átvizsgálását rendelte el. A botrány hatására leváltották a jogi kar dékánját, és Jirí Pospísil volt igazságügy-minisztert választották meg a helyére.

Emellett az is furcsa, hogy a diákok 60 százaléka fellebbezés útján került be a plzeni Nyugat-csehországi Egyetem jogi karára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.