Pénzügy

Sáling: ez a középosztály kormánya

admin
admin

2009. 10. 29. 16:29

A válságra történő megalapozatlan hivatkozásokkal lép föl a kormány a tőke érdekében, figyelmen kívül hagyva a kisjövedelműek érdekeit – karakteres vélemények hangzottak el a a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének országos értekezletén csütörtökön.

Nincs magyarázat arra, hogy a kormány, amelyet elvileg a baloldal támogat, miért nem a kisjövedelműeket segíti – mondta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének (KASZ) elnöke, Sáling György a szervezet országos értekezletén, utalva arra, hogy az szja-változások a havi 160 ezer forint fölött keresőknek jelentenek érdemleges könnyítést.

Az elnök szerint a jelenlegi kormány nem a kisjövedelműek érdekeit képviseli, a középosztály kormánya.

A szervezetnek az értekezlet után kiadott állásfoglalása megállapítja: a kormány és a munkáltatók egymásra licitálva tesznek olyan lépéseket a válságra történő – sokszor megalapozatlan – hivatkozással, amelyeket eddig súlyos következményeik miatt nem mertek vagy szakmai hiányosságaik miatt nem akartak megtenni.

A KASZ szerint ilyen volt a kormány részéről az adócsökkentés magasabb keresetűeket 2009-ben, majd 2010-ben ismét az alacsony jövedelmű többség kárára túltámogató módszer, a betegség miatt munkaképtelenek megbüntetése vagy a természetbeni juttatásból származó munkajövedelmek büntető adóval való sújtása.

A versenyképesség álságos emlegetésével, a rövid távú profitérdekek szolgálatában a kormány és a munkáltatók szinte kizárólag a vállalkozások előtt álló akadályok elsöprését tekintik célnak. A munka törvénykönyve egyoldalú rugalmasságra törekvő módosításai, a nyugdíjtörvények szigorításai vagy a szülést követő távollét rövidítése, az ezekből fakadó társadalmi, gazdasági, szociális következmények figyelembevétele nélkül történtek – olvasható a KASZ állásfoglalásában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.