Pénzügy

Jövőre tetőzhet a munkanélküliség

admin
admin

2009. 10. 29. 11:03

Még nem érte el mélypontját a munkanélküliség: 2009 végére 11, a jövő év első hónapjaiban pedig akár 11,5 százalékra is emelkedhet az állástalanok aránya - vélekedtek a frissen közölt munkanélküliségi adatokról az MTI által megkérdezett elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén július-szeptemberben 10,3 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, ezzel 13 éves csúcsot döntve: utoljára 1996 első negyedévében mértek 10 százalék feletti értéket, akkor 10,6 százalék volt az állástalanok aránya.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője elmondta: várható volt a munkanélküliség emelkedése, bár előzőleg kicsit kisebb, 10,1 százalékos rátát vártak. Azt, hogy az előző, június-augusztusi periódushoz képest 47 000-rel csökkent a foglalkoztatottak száma, részben a szezonális foglalkoztatás kifutásával magyarázta a szakember. A munkanélküliség emelkedésének másik oka, hogy a belföldi kereslet visszaesése leépítésre kényszeríti az erre a piacra termelő cégeket – fűzte hozzá.

Ez a tendencia az elemző szerint a jövőben tovább erősödhet, mivel a magyar piacra termelő kis- és közepes vállalkozásoknál még nem tetőzött a csődhullám, így további elbocsátások várhatók. 2009 végére 11 százalékra emelkedhet a munkanélküliségi ráta, tetőpontját azonban csak 2010 elején érheti el: ekkor további fél százalékponttal emelkedhet – vélekedett Suppan Gergely, aki szerint jövő nyáron indulhat lassú javulás a foglalkoztatottságban.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is úgy látja, hogy még nincs vége a lejtmenetnek a munkaerőpiacon, és a következő hónapokban nő majd a munkanélküliek száma. Ennek az az oka, hogy a cégek – különösen a foglalkoztatás terén – lassabban alkalmazkodnak a gazdasági válsághoz, és a létszámot csak késleltetve igazítják hozzá a várható, jelenleg csökkenő rendelésállományhoz.

Az elemző szerint év végéig további 30-50 ezer ember veszítheti el munkáját, és így december végére 11 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta. 2010 első felében azonban lezárulnak a vállalati átalakulások, és a félév vége felé javulhatnak a keresleti viszonyok és a megrendelések is – mondta Török Zoltán. A szakember szerint 11 százalékon tetőzik majd a munkanélküliség 2010 első néhány hónapjában, azonban az év végére ismét 10 százalék alá csökken, miután megkezdődik a rendelésállomány feltöltése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.