Pénzügy

Elcsíptek egy csaló munkaközvetítőt

Franciaországi szüreti munkát ígért hirdetésében, de csak a közvetítői díjat szedte be ügyfeleitől egy szekszárdi férfi.

A férfi egy internetes oldalon keresett munkavállalókat határozott idejű szerződéssel. A munkáért 5,5 eurós órabért, ingyenes szállást és napi egyszeri meleg ételt ígért, valamint azt, hogy a kiutazás 75 százalékát a közvetítő cég fizeti. Több rendbeli csalás gyanújával indítottak eljárást ellen – közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.

A gyanúsított nyolcezer forint közvetítői díjat vett át a jelentkezőktől, az ígéretekből azonban semmit nem teljesített. Eddig négyen tettek feljelentést, de a rendőrség további sértettek jelentkezésére számít – tájékozatott Farkas Kinga, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Soha nem szabad pénzt adni

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nemzetközi és migrációs főosztálya már többször felhívta azoknak a figyelmét, akik külföldi munkát vállalnának, hogy ha magánközvetítő révén szeretnének állásajánlathoz jutni, mindig győződjenek meg arról, hogy a közvetítő regisztrálva van-e. Ha nem, akkor a szolgáltatásait soha nem szabad igénybe venni.

Kormányrendelet írja elő, hogy a magánközvetítőnek nyilvántartásba kell vétetnie magát a telephelye szerint illetékes regionális munkaügyi központnál, amely csak akkor veszi a magánközvetítőt nyilvántartásba, ha az a rendeletben meghatározott feltételeknek – szakértelem, elérhetőség, óvadék letétbe helyezése stb. – megfelel. Arról, hogy a magánközvetítő nyilvántartásba vétette-e magát, az ÁFSZ honlapján található listából tájékozódhat.

Soha nem szabad magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat fizetni, ugyanis Magyarországon kormányrendelet írja elő, hogy a közvetítő az álláskeresőtől semmilyen címen nem kérhet a szolgáltatásaiért pénzt. A szolgáltatások ellenértékét mindig a munkaadó fizeti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik