Pénzügy

Sztrájkolnak a brit postások

Csütörtökön megkezdték kétnapos sztrájkjukat a brit postások, azt követően, hogy nem vezetett eredményre a szakszervezetek és a munkaadók képviselőinek egyeztetése a cég tervezett átalakításának módjáról, illetve a munkahelyek biztonságáról.

A munkabeszüntetés első napján az elosztó központok alkalmazottai, valamint a gépkocsivezetők, míg pénteken a kézbesítők és a levélbegyűjtők sztrájkolnak.

A mostani akció a lehető legrosszabb időszakban éri a postát, hiszen a karácsonyi időszak miatt hatalmas növekedés jelentkezik a forgalomban, azonban félő, hogy a sztrájk végett a csomagküldő társaságok, valamint a további megrendelők nagy számban mondják fel korábbi megállapodásaikat, amely komoly veszteséget jelent a társaságnak. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az érintett szakszervezetek jelezték: amennyiben nem születik megállapodás, úgy tovább folytatják a sztrájkot.

A statisztikai adatok szerint a technológiai fejlesztések következtében Royal Mail forgalma évente 8-10 százalékkal csökken, emellett beszédes adat a cég anyagi helyzetének jelenlegi állapotáról, hogy minden százalékpontnyi visszaesés 70 millió fontba kerül a vállalatnak.

Korábban tervezték a Royal Mail részleges privatizációját, azonban a munkáspárti brit kormány a rossz piaci körülmények miatt ezt a tervet egyelőre levette a napirendről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik