Pénzügy

Kevesebbért is elmennénk dolgozni

Egy többdiplomás munkanélküli fizetési igénye a háromszorosa a szakmunkásénak, és a kétszerese egy főiskolát végzett álláskeresőének. Az elvárások Közép- és Nyugat-Magyarországon a legmagasabbak, az északkeleti lakosok viszont – átlagosan – már 150 ezer bruttóval is megelégednének. És az igények a válság miatt egyre csökkennek.

A posztgraduális végzettségű álláskeresők bruttó 368 ezer forintos havi fizetést várnak el, a szakképzettek megelégednének 132 ezerrel. Egyetemi vagy főiskolai oklevéllel 280 ezer, illetve 242 ezer forintos bért szeretnének a munkanélküliek. A felsőoktatási hallgatók a legbizonytalanabbak a munkaerő-piaci lehetőségeikkel kapcsolatban, csak az 56 százalékuk adott választ a Workania online fizetési felmérésében.

Három évvel ezelőtt 156 ezer forint jövedelmet reméltek átlagosan az álláskeresők. Ez egy év alatt húszezer forinttal emelkedett, majd 2008 utolsó negyedévére 189 ezer forintra kúszott. Az idén viszont folyamatosan csökkent az igény, az álláskeresők – valószínűleg a válság miatt – már kevesebb jövedelemmel is megelégednének, a legutolsó adatok alapján átlagosan bruttó 172 ezer forinttal.

A budapestiek keresnék a legtöbbet, 200 ezer forintot. Csupán kétezer forinttal maradnak el mögöttük a Pest megyei válaszadók, és Komárom-Esztergom megyében is 195 ezer forint a fizetési igény. Az országos átlag felett van még Vas megye (182 ezer), Győr-Moson-Sopron (181 ezer) és Fejér megye (180 300 forint). Heves, Nógrád és Bács-Kiskun megyében 176 ezret várnak el a munkanélküliek. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyében a legalacsonyabb a remény: alig haladja meg a 150 ezer forintot.

A kutatók közel 33 ezer önéletrajzban megjelölt „elvárt bért”, és 17 500 aktuális állásajánlat fizetési információit vették figyelembe a felmérés során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik