Pénzügy

Mindenki recepciós akart lenni

Az idegenforgalom speciális terület: többműszakos foglalkoztatás, erős szezonalitás és fluktuáció jellemzi. Eddig a nagy létszámú leépítések - a gazdaság többi ágazatához képest - elkerülték a turizmust. Az idegenforgalom azonban nemcsak az álláspiacon, hanem a felsőoktatásban is nagyon népszerű.

Az idegenforgalomban elhelyezkedni kívánó álláskeresők között a recepciós munkakör a legnépszerűbb – állítja a Turizmusjob.hu. Az oldalon regisztrált munkakeresők mintegy 62 százaléka jelöli meg ezt a munkát. Érdekes, hogy emellett sok munkavállaló jelölt meg egyéb olyan pozíciót is, ami távol áll a recepciós munkától, így példuál a housekeeping területét, a rendezvényszervezést, a felszolgálást vagy éppen hoszteszmunkát. A második legnépszerűbb terület a rendezvényszervezés volt a nyári hónapokban, az álláskeresők egyharmada jelölte meg első helyen, a harmadik helyen pedig az értékesítői állások szerepelnek.

Az idegenforgalmi ágazatban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 2009. első félévében 122 400 forint volt, csupán a nemzetgazdasági átlag 61 százaléka. Az álláskeresők ennek ellenére optimisták, hiszen jelentkezők fizetési igénye átlagosan nettó 140 ezer forint.

A portálon elhelyezett álláshirdetések túlnyomó többsége (több mint 80 százaléka) irányult szállodai és éttermi munkaerő toborzásra a nyári hónapokban. Főként szakácsot, felszolgálót és front office menedzsert kerestek, ám emellett elenyésző volt a utazási irodák és egyéb turisztikai területen tevékenykedő cégek szabad pozícióinak száma.

A felsőoktatásban is hódít

A jelentkezési adatok alapján a dobogó első fokán a gazdálkodás és
menedzsment szak állt, utána másodikként a turizmus-vendéglátás
szerepelt. Az egyes intézményekben nem volt ugyan kiugró a
jelentkezőszám a szakra. A második hely oka az volt, hogy az országban
elég sok intézmény hirdette meg a képzést.

A turizmus-vendéglátás alapszakra igen sokan jelentkeztek, az idén, a legjobb képességű diákok jutottak be: az országban hat helyen 400 pont felett kellett teljesíteni a jelentkezőknek, 451 pont jelentette a belépőt a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) nappali, államilag támogatott képzésére, a költségtérítésesen pedig 435 pontnál húzták meg a vonalat. A Budapesti Gazdasági Főiskolán is hasonlóan magas ponthatár született: az államilag támogatott képzésben 427, a fizetősön pedig 421.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik