Pénzügy

A Műegyetem és az ELTE a legjobb

A legfrissebb felsőoktatási rangsor szerint két képzési területen a Műegyetem, másik két esetben az ELTE vezeti az összesített listát. A gazdasági szakok alapján a Corvinus áll az élen, míg az idegenforgalmi képzésben a Budapesti Gazdasági Főiskola az első.

Felsőoktatási Rangsor 2009 címmel jelent meg a Heti Válasz kiadványa, ezúttal nem külön lapként, hanem a magazin részeként. A 2009-es vizsgálat a jogi, a gazdasági, a turizmus-vendéglátás, a kommunikáció, az informatika, a gépészmérnöki, illetve az orvosi képzést nyújtó egyetemeket és főiskolákat méri és rangsorolja hat szempont alapján.

A lap vizsgálja a túljelentkezés mértékét, a diák-tanár arányt, a minősített oktatói arányt, az Országos Tudományos Diákköri Konferencián elért hallgató eredmények arányát, az egyes szakterületeken végzetteket tipikusan foglalkoztató munkaadók véleményét, illetve a munkaerő-közvetítők és fejvadász cégek tapasztalatait.

A gépészmérnököknél a BME a legjobb

Az összesített rangsorban a 12 közül első helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) áll, megőrizve tavalyi helyét a dobogó élén. Kiemelkedően jó eredményt ért el az OTDK-s teljesítmények alapján, amely az utolsó három év helyezéseit vizsgálja, valamint szintén kiemelkedően jó a tipikus foglalkoztatók véleménye, illetve a fejvadászok benyomásai szerint, ez utóbbiban 4,9-es értékelést kapott.

Második a Pannon Egyetem, amely a tavalyi negyedik helyről küzdötte fel magát a második fokra, visszatolva a harmadik helyre a tavaly még második Miskolci Egyetemet. A Pannon Egyetem estében érdemes megemlíteni, hogy oktatói összetétele 5-ös értékelést kapott, amely azt jelenti, hogy kiválóan magas a tudományos fokozattal rendelkező, teljes munkaidőben foglalkoztatott oktatók aránya a többi oktatóhoz képest.

A Nyíregyházi Főiskola a 12. helyről került fel a negyedik helyre, a túljelentkezési arányt a kelet-magyarországi intézmény vezeti, azt követi a Dunaújvárosi Főiskola, amely az összesített sorban a tavalyi 11. helyről a hatodikra tornászta fel magát. Hét helyet csúszott vissza a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a gépészmérnök képzését illetően, tavaly a harmadik helyen állt, idén a tízedik.

A turizmus-vendéglátás volt a legnépszerűbb szak

A képzést 14 intézmény indít az országban, a Heti Válasz rangsorában azonban csak 8 szerepel, a többi képző intézményt kellő piaci tapasztalat hiányában – tekintettel arra, hogy viszonylag fiatal a képzés – nem rangsorolta a lap.

Az összesített rangsort idén is a Budapesti Gazdasági Főiskola vezeti. Legmagasabb a mutatószáma a túljelentkezés tekintetében, illetve a foglalkoztatók és a munkaerő-piac véleménye alapján. Meglepően alacsony azonban a minősített oktatói összetételben, 1-es az arányszáma, ami a lehető legalacsonyabb mutatószám.

A Kodolányi János Főiskola a tavalyi negyedik helyről a másodikra tört, míg a tavalyi második, az integráció előtt álló Heller Farkas Főiskola a hetedik helyre került. A dobogó utolsó helyére a tavalyi ötödik Harsányi János Főiskola jött fel, amely jó mutatókat produkált a foglalkoztatók véleményében, illetve a diák-tanár arányban is. Ez utóbbi összevetésben a Kodolányi mögött a második.

17 intézmény az informatikai képzés versenyében

Az informatikai képzésben is a BME áll az első helyen, csakúgy, mint tavaly. Az OTDK eredményekben 5 egészes eredményt ért el, valamint a fejvadász cégek is maximálisan értékelték a képzést. Második helyen a Szegedi Tudományegyetem, harmadik helyen pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll.

A két nagy tudományegyetem tavalyhoz képest helyet cserélt a listán. Az első főiskola a rangsorban a kilencedik helyet szerezte meg, a Budapesti Műszaki Főiskola tavaly még a hetedik helyet foglalta el. Öt helyet ugrott előre a Debreceni Egyetem, idén a 13. helyről a nyolcadik helyre került, míg a Nyíregyházi Főiskola a négy helyet csúszott vissza a 12.-ről a 16. helyre. Érdemes megemlíteni, hogy a diák-tanár reláció a legjobb értékelést, 5 egészes arányt mutat a nyolcadik helyen álló Nyugat-magyarországi Egyetem és a 14. helyen álló Gábor Dénes Főiskola esetében.

Jogi képzésben az ELTE vezet

A nyolc intézményt felsorakoztató listán az ELTE az első – 5 egészes OTDK eredménnyel -, a szegedi egyetem a második a jogászképzésben, e téren nem történt változás a tavalyi összesített rangsorhoz képest. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem azonban négy helyet ugrott előre, első helyen áll a diák-tanár arányban, jó helyen áll az oktatói összetételben, illetve a középmezőnyhöz tartozik a munkaerő-piaci megítélésben.

A Széchenyi István Egyetemet érdemes még kiemelni, amely két helyet visszacsúszva idén az ötödik helyre került. A visszaesés a diák-tanár arány változásának, az oktatói összetétel átalakulásának, a túljelentkezés csökkenésének tulajdonítható. A munkaerőpiac és a tipikus foglalkoztatók véleménye szerint azonban mindkét összehasonlításban egy helyet előrelépett tavalyhoz képest.

Kommunikáció felsőfokon

Idén 16 kommunikációs képzést nyújtó intézményt vettek számba, két új intézményt felvéve (NYME, BCE), egyet pedig a munkaerő-piaci vélemények hiányában elhagyva (Kaposvári Egyetem). Az első helyen álló ELTE kivételével, amely a túljelentkezést és az oktatói összetételt tekintve a legjobb aránnyal bír, egy intézmény sem őrizte meg tavalyi helyét a sorban, sőt, jelentős ugrások tapasztalhatók.

Második helyre a Debreceni Egyetem került, amely öt helyet ugrott tavalyhoz képest, köszönhetően a túljelentkezés, az oktatói összetétel jelentős változásának, illetve a munkaerő-piaci visszajelzések némi javulásának. Harmadik helyen a Szegedi Tudományegyetem, negyedik helyen pedig rögtön a listán első éve szereplő NYME áll.

Változatlan az első három hely a gazdasági képzésben

Nem változott a dobogós helyeket megszerző intézményi lista tavalyhoz képest a 26 intézményt felvonultató gazdasági képzések összesítésében. Első a Corvinus, második a szegedi, harmadik a pécsi egyetem.

11 helyet lépett előre a ZSKF, amelyről a foglalkoztatók véleménye sokat javult, ám a munkaerő-közvetítők véleménye még többet csökkent. 13 helyet csúszott vissza azonban a Budapesti Műszaki Főiskola, így a lista végére került, hét helyet a Heller Farkas Főiskola, amely így a 25., az utolsó előtti helyen áll.

Az orvosképzésben sok a külföldi diák

Az orvosképző intézmények esetében a munkaerőpiac és a tipikus foglalkoztatók véleménye helyett a képzésben részt vevő külföldi hallgatók arányát vizsgálták. Ebben az összevetésben a Pécsi Tudományegyetem vezet, míg a diák-tanár arányban és az oktatói összetételben a rangsor élén a Debreceni Egyetem áll.

Az OTDK eredményekben a Szegedi Tudományegyetem a listavezető, míg a túljelentkezés a Semmelweis Egyetemen a legerősebb. Az orvostudományi képzést nyújtó intézményekről idén sem készült összesített rangsor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik