Pénzügy

Mennyit keres egy marketingmenedzser?

admin
admin

2009. 10. 09. 06:30

Magyarországon a marketingmenedzserek bruttó átlagfizetése 340 ezer forint – áll egy felmérésben. A legtöbb ilyen szakember – a válaszadók 99 százaléka – Budapesten dolgozik.

A fővárosban működő marketingesek bére valamivel magasabb az országos átlagnál, 386 ezer forint. A szakemberek közel fele kap év végén jutalmat, átlagosan 250 ezer forintot. Minden ötödik részesül továbbá 13. havi fizetésben (385 ezer forint). A leggyakoribb juttatás a szakmán belül a mobiltelefon magáncélokra, ezt a menedzserek csaknem fele megkapja, ingyenes italellátás a munkahelyen a 30 százalékuknak jár, és ötödük szolgálati notebookot is használ. A marketingesek fele viszont az ebédjegyeken kívül semmilyen juttatásban nem részesül.

A Merces.hu bérfelméréssel foglalkozó weblap szerint a marketingmenedzserek közel háromnegyede nő, akiknek a 335 ezres bére valamivel elmarad a férfiak 367 ezer forintos fizetésétől.

A legtöbbjük (55 százalék) belföldi magántulajdonú cégnél dolgozik, viszont itt kapják a legalacsonyabb átlagfizetést, 263 ezer forintot. Ennél többet adnak az állami munkaadók, 273 ezret. A nemzetközi cégeknél messze legmagasabb a jövedelmük: 456 ezer forint.

A szakmai tapasztalat is sokat számít: míg egy kezdő 270 ezres fizetésre számíthat, néhány éves tapasztalattal már több mint 300 ezer forint ütheti a markát. Azok, akik már öt éve dolgoznak, 390 ezret kapnak, az 5-10 éve aktív menedzserek bére pedig megközelíti a havi félmilliót. Érdekes módon a szakmában ennél hosszabb időt eltöltők jóval kevesebbet, 346 ezer forintot keresnek. Ebben a pozícióban nagy a különbség a főiskolai és az egyetemi végzettség “díjazása” között. Míg az előbbieknek 294 ezer forint a fizetése egy hónapban, az utóbbiaknak ennek csaknem a másfélszerese.

Félmillió forintnál is több jár havonta annak a marketingmenedzsernek, aki ezer embert foglalkoztató cégnél dolgozik, de 51-250 alkalmazott esetén is 400 ezer forint a jövedelme. A legmagasabb fizetésre az IT-vállalatoknál számíthatnak, az ottani bruttó fizetésük ugyanis átlagosan 514 ezer forint. A bankoknál 385 ezerre, a reklám és PR-cégeknél viszont csupán 250 ezer forintra számíthatnak.

(A Merces adatai)

(A Merces adatai)

Az utóbbi évek fizetéseinek alakulását vizsgálva kiderül: az év eleji visszaesés után ismét nőtt a marketingmenedzserek jövedelme, és a tavaly évvégi szintre ugrott.

Összehasonlíthatók a fizetések

A Merces online fizetési felmérésében összehasonlíthatjuk az azonos régióban, azonos beosztásban, a szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső kollégák bérezését. Megtudhatjuk, milyen fizetésbeli eltérések adódnak például az egyes iskolai végzettségek megszerzése után. A fizetés-összehasonlító portál adatbázisa naponta frissül, ám a szó klasszikus értelmében nem mondhatjuk reprezentatívnak, hiszen a felmérésben bárki anonim módon, önkéntesen vehet részt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.