Pénzügy

Sok az álláskereső, kevés a munka

admin
admin

2009. 10. 06. 06:30

Valójában az ősz az igazi ideje az állásbörzéknek a szervezők szerint. Ha egy cég jövőre tervezi az új munkatárs felvételét, akkor így épp elég ideje van arra, hogy meghirdesse a pozíciót, megszervezze a toborzást és végül kiválassza a megfelelő embert. A válság miatt ugyan kevesebb az álláslehetőség, de eljött a minőségi cserék ideje, így akár igazán jó pozíciókat is megcsíphetnek a szemfüles fiatalok. Állásbörze körkép az FN-en.

„Nyáron pang a magyar munkaerőpiac. Azok a frissdiplomások, akik nem tudtak a diplomaszerzés óta elhelyezkedni, ősszel rohamozzák meg az állásbörzéket. Épp ezért ilyenkor jóval kevesebb gyakorlati helyet kínálnak a cégek, inkább állásajánlatokkal érkeznek” – mondta az FN.hu-nak Andrási Mónika, a Budapesti Corvinus Egyetem KarrierExpóját szervező Karrier Iroda igazgatója.

Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze – Országos Képzési és Karriernapok főszervezője szerint azért érdemes egy évben két állásbörzét rendezni, mert ezzel is igazodnak a munkaerőpiacon megfigyelhető két nagy toborzási időszakhoz. A tavaszi rendezvényekre azok látogatnak el, akik a diploma kézhezvétele előtt szeretnének elhelyezkedni, az őszi börzéken viszont az „utolsó szabad nyarukat” pihenéssel töltő pályakezdők, illetve a tapasztalattal rendelkező, de váltani akaró szakemberek pályáznak a pozíciókra. „Ehhez a tendenciához a munkaadók is igazodtak az évek során” – mondta Hajdú Csongor. Az országos állásbörze korábbi tapasztalatai alapján most több konkrét állásajánlat várható, mint gyakornoki pozíció – ez a kiállító vállalatok körülbelül harmadánál így működik.

A Műegyetemi Állásbörze szervezője, Kroknay Szabó Mária marketing és PR-vezető az FN.hu-nak elmondta: „A BME-n látható az a tendencia, hogy a diákjaink közel fele már nem az év végi, júniusi időszakban államvizsgázik le, hanem félévkor, vagyis januárban. Azok a diákok, akik nyáron zárják tanulmányaikat, inkább a tavaszi börzén vesznek részt, a télen államvizsgázók számára viszont ősszel időszerű az állásszerzés.”

Kevesebb cég, több álláskereső

A válság miatt megcsappant a cégek kiállítási kedve, sok helyen létszámstopot vezettek be, belső átszervezésekkel oldják meg a szakemberhiányt. A KarrierExpón 15-20 százalékkal kevesebb kiállító jelenik meg, és körülbelül ezer pozíciót kínálnak. A szervező az FN.hu-nak elmondta, hogy két évvel ezelőtt még háromezernél több álláshirdetést hoztak. Ennek ellenére 10-12 ezer látogatót várnak több mint negyven felsőoktatási intézményből.

Nem csupán a diploma előtt álló vagy frissdiplomás hallgatók találhatnak jó álláslehetőségeket a Műegyetem börzéjén. A részt vevő cégek közel háromnegyede kínál gyakornoki pozíciót is az alsóbb éves hallgatóknak, az állások 15 százaléka pedig három évnél több szakmai gyakorlattal rendelkező munkavállalóknak szól. „A gazdasági válság az állásbörze látogatói körétől, a fiatal munkavállalóktól nagyobb tudatosságot és felkészültséget vár el, hiszen jelenleg kevesebb lehetőségből választhatnak. Egyértelműen több látogatóra, illetve az érdeklődő korosztály kiszélesedésére számítunk” – mondta a marketing- és PR-vezető.

„A tavaszi állásbörzén még csak megérintett minket a válság fuvallata. Most azonban egyértelműen érezhető, hogy a kiállító cégeknél jóval kevesebb a szabad pozíció, így sokan nem is tudnak részt venni az állásbörzéken” – hívta fel a figyelmet Kroknay Szabó Mária.

Az őszi országos állásbörze az előzetes adatok szerint jobban „megmozgatta” a cégeket, mint a tavaszi. A munkaadók felismerték, hogy a minőségi munkaerő megszerzése nagyon fontos feladat, melyről a válság alatt sem szabad megfeledkezni. Hajdú Csongor szerint az esetleges minőségi cseréknek most jött el az ideje. „A jó munkaerőgárdának köszönhetően a vállalat is könnyebben birkózhat meg a válság okozta problémákkal.”

—-Kötelező a nyelvtudás—-

A HVG Állásbörze – Országos Képzési és Karriernapokon főleg a mérnöki, a gazdasági, az informatikai és a pénzügyi végzettségűeknek szólnak az ajánlatok, de a bölcsészek, a természettudományi területen állást keresők is megtalálhatják számításaikat. „Az idei rendezvényen a kiállítói igényekhez igazodva a mérnöki, informatikai terület álláskeresői és a kiemelkedő idegennyelvtudással rendelkező munkavállalók különösen nagy kínálattal találkozhatnak majd” – tette hozzá a főszervező.

A Corvinuson is a gazdasági és a műszaki, informatikai végzettségűekre vadásznak a cégek, ám néhány szolgáltató központ, shared service center is toboroz. Ez utóbbiak a nyelveket beszélő diplomásokat várják, akár még bölcsészeket is. A mai munkaerőpiacon csak azok maradhatnak talpon, akiknek használható a nyelvtudásuk” – jelezte Andrási Monika.

A Műegyetemi Állásbörzén – értelemszerűen – a műszaki és a gazdasági, pénzügyi, informatikai, logisztikai és természettudományi végzettséget igénylő ajánlatokkal várják a diákokat és a frissdiplomás álláskeresőket. „A látogatóink közel fele nem Műegyetemista, vagyis más felsőfokú intézmények hallgatói körében is igen népszerű lett a börze” – mondta Kroknay Szabó Mária.

Tudatos álláskeresőkké teszik a fiatalokat

Andrási Monika szerint az alapszakon (Bachelor of Science vagy Bachelor of Arts – BSc vagy BA) most végzettektől nem lehet elvárni, hogy tudatos álláskeresők legyenek. Épp ezért szervez a KarrierExpo felkészítő napokat, ahol a fiatalok megtanulhatják, hogyan kell viselkedni az állásinterjúkon, milyen típusú önéletrajzot várnak a munkáltatók, vagy épp mit kell viselni, hogyan irányítsák a testbeszédüket.

A Műegyetemi Állásbörzét egy négyhetes programsorozat előzi meg. A korábbi években rövidebb időt szenteltek ennek az eseménynek, ám a hallgatói igények és visszajelzések alapján meghosszabbították. A cél az, hogy a hallgatók már az állásbörze időpontjában rendelkezzenek olyan gyakorlati ismeretekkel, amelynek birtokában előnyt élveznek az „átlag” diplomás pályakezdőkkel szemben. Részt vehetnek többek között magyar és angol nyelvű próbainterjúkon, grafológiai elemzésen és személyiségteszteken, valamint gyakorlati tanácsokat kapnak. Ezek mellett karrier- és protokoll-tanácsadások, jövőkép-tervezési technikák, bértárgyalási és önismereti foglalkozások is várják az érdeklődőket.

Az idén két fontos újdonsággal készül az országos állásmustra. A „Mérnök Napokon” a tapasztalt műszaki szakembereknek és a hallgatóknak egyaránt hasznos szakmai programokat szerveznek, az előadások mellett például egy mérnökversenyt is a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületével (IAESTE) közösen. A szakmai kiállítás most a műszaki szakemberekre koncentrál, különböző ipari találmányokat láthatnak az érdeklődők.

Nemzetközi börzék

A gazdasági válság miatt a hazai álláspiac beszűkült, ám az Európai Unióban hivatalosan jelenleg is több mint 800 ezer munkalehetőséget kínálnak. Sokszor csak a munkaerő megfelelő mobilitása hiányzik.

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) hazai szervezete és a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal ezért egy nemzetközi állásbörzével készül az őszre. Az álláskeresők az eseményen közvetlenül találkozhatnak a külföldi munkaadókkal, megismerhetik a fogadó országok munkaviszonyait, de jogi segítséget is kaphatnak, valamint pályaválasztási, uniós továbbtanulási és önéletrajz-írási tanácsadás is lesz – teljesen ingyen.

Újdonság az országos börzén a Nemzetközi Tér elnevezésű részleg, ahol külföldi állás- és képzési ajánlatokat, szakmai gyakorlati lehetőségeket, csereprogramokat, illetve ösztöndíjakat kínáló szervezetek, vállalkozások mutatkoznak be.

Őszi állásbörzék

– 2009. október 7-8.: Corvinus KarrierExpo. Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, Fővám tér.
– 2009. október 15.: SZTE Őszi Állásbörze. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, József Attila Tanulmányi és Információs Központ.
– 2009. október 15-16.: HVG Állásbörze – Országos Képzési és Karrier Napok. Helyszín: Budapest, SYMA Rendezvényközpont.
– 2009. október 17.: 4. Nemzetközi Információs- és Állásbörze. Helyszín: Magyar Telekom Székház aulája, Budapest I., Krisztina krt. 55.
– 2009. október 27.: Őszi Térségi és Egyetemi Állásbörze. Helyszín: Szent István Egyetem, Gödöllő.
– 2009. október 28- 29.: Műegyetemi Állásbörze. Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi (K) épülete.
– 2009. november 3.: Pannon Állásbörze. Helyszín: Pannon Egyetem, Veszprém.
– 2009. november 11.: Debreceni Egyetem Állásbörze. Helyszín: Debreceni Egyetem.

.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.