Pénzügy

Csúcson az amerikai munkanélküliség

Szeptemberben 26 év óta a legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A munkaügyi minisztérium adatai szerint a mutató megközelítette a tíz százalékot, és háromszor annyian igényeltek segélyt, mint ahogy a szakértők várták.

A helyi munkaügyi tárca közlése szerint szeptemberben tisztán 263 ezer állás
szűnt meg a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban, augusztusban a csökkenés
201 ezer volt. Elemzők 180 ezres csökkenésre számítottak. Utoljára 1983 júniusban mértek 8 százaléknál nagyobb munkanélküliséget az Egyesült Államokban, 10,1 százalékot.

A foglalkoztatottak száma a gazdaság valamennyi területén csökkent: a termelő ágazatokban 116 ezerrel, a szolgáltatószektorban 147 ezerrel, az államigazgatásban 53 ezerrel. Csupán az oktatásban és az egészségügyben dolgoztak többen – egyaránt 3-3 ezerrel.

Sokan igényeltek segélyt

Az Egyesült Államokban a recesszió kezdete, 2007 decembere óta eddig összesen 7,2 millióan veszítették állásukat, így a munkanélküliek száma már a 15 milliót is meghaladja.

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a munkanélküli segélyért először folyamodók száma is az USA-ban. A szeptember 26-án záródott héten 551 ezren folyamodtak segélyért, 17 ezerrel többen, mint egy héttel korábban. A szakértők várakozását jócskán felülmúlta ez a szám, ők szerényebb, 5 ezres emelkedést vártak – írja az MTI-Eco.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik